x

Prekrasne građevine

Tri italijanska grada koja morate posjetiti makar jednom u životu

Iako je Italija jedna od najljepših država koje možete posjetiti u Evropi. Osim poznatih gradova poput Milana, Venecije, Verone i Rima, Italija obiluje prelijepim, a opet manje poznatim gradovima.

Mi smo za vas izdvojili tri koja prosto morate posjetiti makar jednom u životu. 

Bergamo 

Ovaj grad nalazi se u Lombardiji pored Milana i ima dva središta. Ciatta alta (Gornji grad) u kojem možete vidjeti mnogo interesantnih objekata i mjesta kao što su Cittadella, Piazza Vecchia (stari trg), palače Palazzo della Ragione, Palazzo Nuevo, zatim baziliku Santa Maria Maggiore, kapelu Colleoni i mnoge druge znamenitosti.


U Citta Bassi ( Donjem gradu) koji je zapravo moderno sjedište Bergama možete posjetiti galeriju slika Pinacoteca dell'Accademia i galeriju moderne umjetnosti Galleria d'Arte Moderna.


Osim zadivljujućih mjesta koja možete posjetiti Bergamo ima istaknuto mjesto u historiji muzike. U ovom gradu rođeni su brojni istaknuti muzičari Geatano Donizetti, Pietro Locatelli, Antonio Lolli, Gianluigi Trovesi i Gianandrea Gavazzeni. 

Ferrara

Ferrara se nalazi u regiji Emilia Romagna u sjevernoj Italiji. Ovaj grad središte je plodnog poljoprivrednog područja. Grad koji je nastao u 7. stoljeću prije nove ere je primjer renesansnog uređenja gradskog naselja zbog kojeg se našao na UNESCO-ovoj listi spomenika svjetske baštine.


Znamenitosti koje u ovom gradu možete posjetiti su zamak porodice d'Este, potom Gradska vijećnica, Katedralu sv. Juraja prekoputa koje se nalazi univerzitet među čijim su polaznicima bili Nikola Kopernik i Paracelsus. Botanički vrt koji se nalazi u sklopu univerziteta Orto Botanico dell'Univerita di Ferrera slavan je u svijetu.


Lucca 

Ovaj gradić u Toskani koji su osnovali Etrušćani smješten je na rijeci Serchio. Najpoznatiji je zbog izuzetno očuvanih renesansnih gradskih zidina. Grad obiluje brojnim bazilikama, a neke od njih izgrađene su još u 8. stoljeću. 

U ovom gradiću možete posjetiti Piazza dell'Anfiteatro, Piazzale Verdi, Katedralu sv. Martina, Kneževu palaču, botanički vrt iz 1820. godine Orto Botanico Comunale di Lucca, muzeje Museo Nazionale Guinigi i Museo e Pinacoteca Nazionale te mnoge druge znamenitosti.

Grad je poznat i po festivalu Lucca Summer Festival te po festivalu Lucca Comics and Games, jednom od najvažnijih svjetskih događaja posvećenih stripu.


(Klix)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Želiš da nađeš ženu za jednu noć? Hajde na = = > > www.Hotmiss.top