x

Tri jednostavna načina da spriječite krivljenje kičme kod djece

Pozicija, u kojoj je glava skroz iskrivljena nadole je postala djeci prirodna .

Djeca sve češće krive vrat i kičmu dok koriste telefone i druge ekrane te mogu nastati ozbiljni deformiteti. Postoje tri jednostavna načina da spriječite krivljenje i naučite dijete da drži pravilan položaj. Vaše dijete je na kauču, leži sa telefonom ili tabletom u rukama i neprestano drži iskrivljen vrat. Da, ova slika je svim roditeljima poznata.

I prije pandemije djeca su provodila oko 33 sata sedmično koristeći različite ekrane, što je jedna studija pokazala. Ova pozicija, u kojoj je glava skroz iskrivljena nadole je postala djeci prirodna. Navika se može zadržati jako dugo, čak i tokom cijelog života, te je mnogo važno spriječiti ovaj loš položaj. Izdvajamo tri načina za jačanje mišića vrata kod djeteta.

1. Započnite dan vježbama - Potrebno je svega pet minuta ujutro. Neka djeca stanu u položaj na koljenima i rukama postavljenim paralelno. Istežu kičmu zajedno sa vratom i glavom na gore, a potom na obrnutu stranu.

2. Prilagodite položaj - Kada dijete koristi telefon ili tablet, objasnite da treba telefon da približi glavi, a ne glavu telefonu. Pokažite na primjeru kako to da uradi. Ako sjedi za stolom, neka monitor bude u visini očiju, a tastatura i laktovi da budu postavljeni ravno. Stopala neka budu postavljena ravno na pod. Promjenama navika u svakodnevnim položajima je zaista potrebno dosta vremena i strpljenja. Imajte to na umu.

3. Vježbajte pravilno sjedenje - Većina stolica nije prilagođena djeci svojom visinom. Zato pokušajte da ih prilagodite tako da im odgovaraju. Kičma će tada lakše da se postavi u prirodnu poziciju. Možete djetetu i sami dati primjer kako da sjedi na prednjem djelu stolice i tako opusti ramena.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.