x

Tri kivija dnevno za bolje zdravlje

Kivi je lako uvrstiti u svakodnevnu ishranu, a često je iglavni sastojak smoothieja. Ovo voće dostupno je cijele godine, a dobro je za zdravlje!

#1 Jači imunološki sistem

Kivi sadrže puno antioksidansa, posebno vitamina C. Konzumacija samo jedne šoljice kivija nadmašuje vaš dnevni preporučeni unos vitamina C. Studije su pokazale da prehrana bogata vitaminom C može poboljšati vaš imunološki sistem i pomoći vam u sprečavanju prehlade i gripe.

#2 Bolja probava

Za početak, kivi (kao i većina voća) sadrži puno vlakana. Prehrana bogata vlaknima smanjuje učestalost konstipacije i zahvaljujući njoj imaćete redovnu stolicu.

#3 Bolji krvni pritisak

Studije su pokazale da konzumiranje tri kivija dnevno može sniziti krvni pritisak. Razlog za to je što sadrži lutein koji je moćan antioksidans.

#4 Bolji vid

Jedan od vodećih uzroka gubitka vida je bolest zvana makularna degeneracija. Studije su pokazale da vas konzumacija tri kivija dnevno može zaštititi od toga.

Kivi je za većinu ljudi siguran za konzumiranje, međutim oni koji su alergični na njega ne bi ga trebali jesti. Znakovi alergije na kivi mogu biti blagi poput natečenog jezika, ospia, otežanog gutanja pa čak i povraćanje.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.