x

pomoć iz prirode

Tri načina kako koristiti ulje ruzmarina za brži rast kose

Homeopatski lijekovi protiv opadanja kose sve su popularniji, bilo da se radi o maskama za kosu od kokosovog ulja ili rižinoj vodi za brži rast kose.

Homeopatski lijekovi protiv opadanja kose sve su popularniji, bilo da se radi o maskama za kosu od kokosovog ulja ili rižinoj vodi za brži rast kose. A što se tiče rješavanja problema opadanja kose, problema koji mnogi od nas doživljavaju već u dvadesetim godinama, ponajviše zbog sezonskih promjena, fluktuacije hormona ili stresa - postoji bezbroj prirodnih mogućnosti.

No, ono koje se naizgled uzdiže nad ostatkom je ulje ruzmarina, zahvaljujući svojoj sposobnosti da tjeme ostavlja čistim, uravnoteženim i stimuliranim.

Dodaj ulje ruzmarina u šampon

To je najjednostavniji način da ruzmarin uvrstiš u svoju rutinu njege kose, a da se ne moraš svaki put sjetiti posebno ga nanijeti. Dodaj oko 10 kapi eteričnog ulja ruzmarina u bočicu šampona (ne po dlanu). Dobro ga protresi i ukotrljaj između ruku nekoliko puta kako bi bila sigurna da se sve dobro sjedinilo, a zatim šamponiraj kao i obično.


Prepusti se masaži tjemena s uljem ruzmarina

Kao i sva eterična ulja, ruzmarin je potrebno razrijediti u neutralnom ulju kao što je kokosovo, bademovo, arganovo, avokado, maslinovo ili jojobino prije nego što se može koristiti na koži. Dodaj par kapi ulja ruzmarina i pomiješaj s baznim uljem na dlanu te nanesi na tjeme vrhovima prstiju ili s bočicom s raspršivačem.

Masiraj kako bi maksimalno iskoristila vazodilatacijske sposobnosti ružmarina, pojačavajući cirkulaciju i dovodeći hranjive tvari kroz protok krvi do svih folikula koji bi mogli biti odsječeni od opskrbe. Ostavi preko noći ili tokom dana, a zatim obavezno temeljito operi šamponom - ulje se nikada ne smije ostavljati na tjemenu duže od jednog dana kako ne bi potaknulo rast bakterija.


Napravi koncentrat ruzmarina

Drevni lijek mnogih svjetskih kultura - biljni koncentrati izvrsna su alternativa uljima ako ti je kosa tanka, osjetljiva ili tvoja koža reagira na eterična ulja. Uzmi par stabljika svježeg ruzmarina i dodaj u šalicu prokuhane filtrirane ili flaširane vode. Namoči najmanje šest sati, ocijedi i ulij u bocu s raspršivačem. Čuvaj u frižideru i prskaj po tjemenu svaki dan, usredotočujući se na područja na kojima je gubitak kose posebno loš, i pazi da kosu pravilno pereš onoliko često kao i obično.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.