x

Trikovi za lakše mijenjanje pelena

Odaberite mjesto koje je sigurno i toplo, a bebu nikad ne ostavljajte bez nadzora, čak ni na sekundu.

Prije početka "posla" sakupite nadohvat ruke sve stvari koje će vam trebati za promjenu bebine pelene. Neophodna vam je nova pelena, prostirka te proizvodi za čišćenje poput vlažnih maramica i krema protiv osipa, ako beba pati od toga.

Odaberite mjesto koje je sigurno i toplo. Bebu nikad ne ostavljajte bez nadzora, čak ni na sekundu.

Prvo skinite donji dio bebine odjeće i sklonite na mjesto gdje se neće u međuvremenu pokvasiti ili zaprljati. Skinite staru pelenu i njome pokupite ostatke fekalija sa kože. Zamotajte je i ostavite tako da je beba ne može dohvatiti.

Očistite guzu vlažnom maramicom, pa je onda operite i to obavezno u potezima od naprijed ka nazad. Ovo je važno naročito kod djevojčica, jer obrnutim smjerom možete raširiti bakterije koje izazivaju infekcije urinarnog trakta. Ne zaboravite očistiti sve kožne nabore.

Uhvatite bebu za gležnjeve i podignite noge tako da možete provući čistu pelenu ispod. Ako koristite pelene za jednokratnu upotrebu, dio s ljepljivim trakama treba biti u visini pupka. Učvrstite pelenu pazeći da ne uštinete bebu. Ponovo obucite bebu. Poslije toga obavezno operite ruke.

Ako na bebinom stomaku i nožicama vidite utisnute tragove, pelenu zakopčavajte labavije.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.