x

Tu slijeću avioni? Mini pista na rubu otoka duga svega 400 metara

Za aerodrom Juancho E. Yrausquin na Sabi kažu da ima najkraću komercijalnu pistu na svijetu jer se proteže na samo 400 metara.

Nije lako sletjeti na otok Saba u Malim Antilima. Ovaj otočić od 13 četvornih kilometara u Karipskom moru ponosi se s jednim od najviših vrhova Nizozemske – vulkanom Mount Scenery, koji se izdiže na 887 metara, ali i s jednom od najmanjih aerodroma na svijetu.

Aerodrom Juancho E. Yrausquin smješten je na sjeveroistoku Sabe, a izgrađen je šezdesetih godina prošlost stoljeća. Ima tek jednu pistu koja se proteže na samo 400 metara i baš zato ovdje je zabranjeno slijetanje velikim zrakoplovima.

Iako se tu najčešće mogu vidjeti manje letjelice poput modela De Havilland Canada DHC-6 Twin Otter ili Britten-Norman BN-2 Islandera i helikoptera, tijekom vjetrovitog vremena na Sabu znaju sletjeti samo najiskusniji piloti.

Windward Island Airvways Internetional NV (Winair) jedina je zrakoplovna kompanija koja nudi redovne letove s ovog karipskog otoka, i to na 15 minuta udaljen Sint Maarten.

Kako izgleda slijetanje na Sabu, pogledajte u YouTube videu.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.