x

BIH ČEKA PRVU MEDALJU

Tuka među atletičarima od kojih se očekuje da u Tokiju ispišu historiju svojih zemalja

Olimpijske igre u Tokiju počinju za mjesec, a najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka glavna je uzdanica Bosne i Hercegovine u borbi za prvu olimpijsku medalju u historiji.

U analizi portala worldathletics.org Tuka je svrstan među deset atletičara koji bi mogli zablistati u Tokiju i ispisati historiju svojih zemalja. U disciplini na 800 metara opisuju ga kao odličnog taktičara koji zna dati sve od sebe kad je to potrebno, istaknuvši da bi mogao biti u borbi za medalju i na Olimpijskim igrama.

Tuka se na prošlim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru nije uspio plasirati u finalnu trku, a ovoga puta u prilog će mu ići i činjenica da će dvostruki uzastopni olimpijski prvak na 800 metara David Rudisha propustiti predstojeće Olimpijske igre u Tokiju zbog problema s tetivom.


Također, na nedavno objavljenoj rang-listi najboljih evropskih atletičara, Amel Tuka je zauzeo prvo mjesto među 800-metrašima, što mu dodatno podgrijava nade pred nastup u Tokiju.

Tuka je najbolji Evropljanin s 1.377 poena, a slijede Adam Kszczot s 1.319, Elliot Giles s 1.309 i Marcin Lewandowski s 1.301.


Podsjetimo, Tuka je najveće uspjehe ostvario na Svjetskim prvenstvima na otvorenom, s kojih ima dvije medalje – bronzu iz Pekinga 2015. godine (1:46.30) te srebro sa SP-a 2019. godine iz Dohe (1:43.47).

Ljetne olimpijske igre, koje su prošle godine odgođene zbog pandemije, održat će se od 23. jula do 8. augusta 2021. godine u Tokiju. Takmičenje na 800 metara počinje kvalifikacijama 31. jula, polufinalne utrke su 1. augusta, a finale je 4. augusta.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.