x

Erdogan u parlamentu napao zapadne zemlje

Turska blokirala pristupne pregovore za ulazak Finske i Švedske u NATO!

Turski predsjednik Recep Erdogan blokirao je pregovore o pristupanju Finske i Švedske NATO-u. Naime, Turska je blokirala početno procesuiranje zahtjeva Finske i Švedske za pridruživanje vojnom savezu, što je potaknulo sumnje da će ove dvije zemlje po brzom postupku pristupiti NATO-u.

Dužnosnici NATO-a sastali su se istog dana kada su Finska i Švedska podnijele svoje zahtjeve, s ciljem otvaranja pristupnih pregovora, ali je Turska prigovorima zaustavila mogućnost glasanja.

Zbog ove odgode pojavila se sumnja da će NATO moći odobriti prvu fazu zahtjeva Finske i Švedske u roku od jedne ili dvije sedmice, kao što je najavio glavni tajnik Jens Stoltenberg.


"Želimo postići dogovor"

Turski dužnosnik potvrdio je da je Ankara zakočila proces, ali je inzistirao da Turska ne isključuje mogućnost pridruživanja Švedske i Finske, samo da "moraju pritom biti na istoj valnoj duljini, na istoj stranici, što se tiče prijetnji s kojima se suočavamo", piše Financial Times.


"Želimo postići dogovor. Što prije postignemo dogovor, prije mogu započeti pregovori o članstvu", dodao je dužnosnik.

Da bi Finska i Švedska ušle u NATO, njihov zahtjev mora ratificirati svih 30 članica NATO-a, ali taj proces počinje tek kada obrambeni savez izda pristupni protokol i službeno pozove dvije zemlje u savez.


Erdogan u parlamentu napao zapadne zemlje

Erdogan je  u parlamentu napao zapadne saveznike jer ne poštuju ranjivost Turske što se tiče terorizma i optužio najnovije kandidate, odnosno Finsku i Švedsku, da su odbile izručiti 30 osoba optuženih za terorističke djelatnosti u Turskoj.

"Tražili smo 30 terorista. Rekli su: ‘Ne može.' Nećete predati teroriste, ali želite u NATO. Ne možemo podržati sigurnosnu organizaciju u kojoj nema sigurnosti", kazao je turski predsjednik u parlamentu.


Turska, članica NATO-a od 1952. godine, zamjera Švedskoj što se nije na pravilan način postavila prema kurdskim militantima koji su 1980-ih vodili oružanu borbu protiv turske države. Također je optužio Stockholm za davanje utočišta prognanim članovima Gulenovog pokreta, islamske sekte koju Ankara okrivljuje za nasilni pokušaj državnog udara koji je potresao Tursku 2016.

.

.

.

.

.

Izvor: Index.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.