x

Turska kuhinja: Kad se na tanjiru sretnu Istok i Zapad

Zahtjevno je dostojno dočarati značaj turske kuhinje na moderan svijet. Raznolikost sastojaka i aroma, bogata tradicija i kultura istinskog uživanja u hrani samo su neke njene karakteristike. Turska kuhinja temelji se na raznovrsnim prvoklasnim i svježim namirnicama te je jedna od najuravnoteženijih i najzdravijih na svijetu. Njena tajna leži i u harmoničnom kombiniranju različitih sastojaka te rafiniranom, umjerenom korištenju raznovrsnih začina. Na turskim tanjirima se susreću Istok i Zapad, pa se prepoznaju kulinarski utjecaji različitih historijskih perioda, podneblja i kultura, naprimjer, bizantske, osmanske, balkanske, mediteranske, perzijske, islamsko-arapske, indijske… Teško je pobrojati sva jela kojima je Turska zadužila svijet, a ovdje donosimo samo najznačajnija



Baklava sa pistacijama

Sastojci:

200 grama pistacija

200 grama mljeveni orasi

500 grama kora

200 grama maslac

Agda

400 grama šećera

300 ml vode

Priprema:

Pomiješajte mljevene pistacije i orahe sa vanilin šećerom. U dobro podmazan pleh stavite jufke, te svaku poprskajte rastopljenim maslacem koji ste pomiješali sa uljem. Pospite filom, pa poredajte još nekoliko jufki i redom do kraja. Baklavu završite sa 4 prazne jufke, isjecite na kocke ili rombove.

Zagrijte ostatak ulja da zacvrči, te lagano premažite cijelu površinu jufke, tako da se ona ne podigne tokom pečenja ili poslije kada se bude zalijevala. Baklavu pecite najprije 10-ak minuta na 180°C, a potom smanjite na 100°C i pecite oko sat vremena.

Pripremite agdu tako što ćete pomiješati sastojke i kuhati 10-ak minuta. Mlaku baklavu prelijte vrućom agdom i po želji pospite mljevenim pistacijama.


Doner kebab

SASTOJCI:

500 g janjećeg mljevenog mesa

1 manja glavica crvenog luka

4 čehna bijelog luka

100 g prezle

2 kašike kima

2 kašike mljevenog korijandera

1 kašika sušenog origana

¼ kašike dimljene paprike

ulje, so, biberr

Za posluživanje (prema želji):

lepinje

kupus

luk

paradajz

čili umak

tahini

vrhnje ili jogurt

sir feta

PRIPREMA:

Narežite crveni i bijeli luk. Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Sve sastojke osim ulja izmiksajte s prstohvatom soli i mljevenim biberom. Pulsirajte dok se sve ne sjedini i usitni. Veći list folije nauljite pa stavite na nju mesnu smjesu i oblikujte u čvrstu kobasicu, otprilike u obliku patlidžana. Čvrsto zarolajte foliju, uvrćući krajeve. Položite foliju na lim za pečenje i pecite u rerni 35-40 minuta, povremeno okrećući, ili dok kuhinjski termometar ne očita 75 Celzijevih stepeni kada se pobode u sredinu. Ostavite da se malo ohladi pa odmotajte foliju. Vratite na pladanj i kratko zapecite. Stavite meso na dasku i narežite ga na tanke ploške. Poslužite s lepinjama i prilogom prema izboru.


Kofte

SASTOJCI:

200 g mljevenog mesa

1 manji bijeli luk

so, biber, timijan

30 g kus-kusa

2 velike kašike vrele vode

1 kašičica peršuna

Za premaz:

3 kašičice maslinovog ulja

2 kašičice paradajz pirea

malo susama za posuti

PRIPREMA:

Kus-kus prelijte vrelom vodom, te pustite da odstoji 2-3 minute. Sad kus-kus masu pomiješajte s mesom i dodajte sve ostale sastojke, te rukom izmiješajte da se dobro sjedini. Podijelite smjesu na šest dijelova, oblikujte ćufte ovalnog oblika i stavljajte ih na drvene štapiće. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih mješavinom ulja i paradajz pirea, te pospite s malo susama. Uključite rernu da se zagrije na 180 Celzijevih stepeni, pa pecite ćufte 20-ak minuta. Poslužite uz salatu po želji.


Yogurt Corbasi

SASTOJCI:

6 šolja (od 2 dl) vode

1/2 šolje riže

1 goveđa ili pileća kocka za supu

2 šolje jogurta

1/2 šolje mlijeka

1 žumance

2 kašike brašna

po ukusu so

i još sušena menta ili peršun

PRIPREMA:

U šerpu sipajte rižu, vrelu vodu i kocku za supu. Kuhajte na srednjoj temperaturi, dok riža ne bude gotova. Sjedinite brašno, mlijeko, žumance i jogurt. Dobro umutite pa dodajte 2-3 kašike tečnosti iz šerpe. Zatim sipajte u šerpu, miješajući sve vrijeme. Na laganoj vatri kuhajte još 10-ak minuta. Posolite po ukusu! Na laganoj vatri otopite jednu kašiku putera pa dodajte sušenu mentu. Odmah sipajte u šerpu.


Manti

SASTOJCI:

400 g brašna

150 ml vode

1 jaje

1/3 kašičice soli

Za punjenje

300 g mljevenog mesa

1/2 glavice luka

so i biber

1/4 kašičice majčine dušice

Za sos od jogurta

200 g jogurta

2 čehna bijelog luka

soli po ukusu

Za crveni sos

2 kašike putera

1 kašičica paradajz koncentrata

2 kašike vode

PRIPREMA:

Zamijesite tvrdo tijesto od brašna, soli, vode i jajeta. Ostavite na stranu da malo omekša, 15-ak minuta. U međuvremenu, isjeckajte luk sitno, pomiješajte s mesom i dodajte so, biber i majčinu dušice. Tijesto podijelite na dva dijela pa razvijte jedan dio natanko. Režite ga na male kocke – 2×2 cm. Svaku kockicu napunite s malo mesa pa spojite sve četiri strane da dobijete paketiće. Kuhajte manti u ključaloj vodi 10-ak minuta, a potom ih dobro ocijedite.

Jogurt pomiješajte sa isjeckanim bijelim lukom i malo soli pa preliti preko gotovih manti, i još rastopite puter s paradajz koncentratom i vodom pa to ide preko jogurta. Ovo tijesto je obično tijesto za paste ili tijesteninu, pa dok s njim radite ono se brzo isuši, tako da ga trebate prekriti krpom dok oblikujete paketiće.


Dolme

Sastojci

1 kg mljevenog junećeg ili goveđeg mesa

20-30 paprika (zavisno od veličine)

200 g riže (fine bijele okruglo zrno)

1 mrkva

2 glavice crvenog luka

1 čitava glavica bijelog luka

1 svežanj peršuna

2 jaja

1 svjež paradajz

1/2 l paradjz sosa

Vegeta

biber (sitni i u zrnu) i so

crvena paprika, slatka i ljuta

ulje

voda

2 kašike brašna (za zapršku)

PRIPREMA:

Paprike očistiti, oprati i staviti da se ocijede.

Fil: Izmiješajte rukama smjesu od mljevenog mesa, sjeckanog crvenog i bijelog luka, sjeckane mrkve i peršuna, umućenih jaja, oprane riže, isjeckanog paradajza i začina i ostavite da stoji 10-ak minuta. Potom smjesom punite paprike i slažite ih polegnute jednu do druge u duboku šerpu, u koju ste prethodno stavili ulja. Ako je šerpa manja, onda će vam paprike ići i u drugi red. Dobro bi bilo da i u drugom redu bude paprika toliko da nema slobodnog prostora između njih. Kad su sve paprike napunjene i fino poredane, prelijte ih smjesom od 1/2 l vode, paradajz sosa, začina i ulja. Na paprike stavite jedan plitki tanjir obrnuto, tako da poklopi paprike, onda sipajte preko toga vode da bude dva prsta iznad paprika. Poklopite šerpu i stavite da se dolme kuhaju na laganoj vatri 50-60 minuta. Kad su dolme skuhane, začinite ih zaprškom.

Zaprška: Na vrućem ulju upržite dvije kašike brašna, jednu kašiku crvene slatke paprike, malo soli i bibera.

Izvor: AZRA MAGAZIN


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.