x

Tužna vijest potresla BiH: Preminuo mladi sportista Nihad Džino!

U Visokom je jučer u popodnevnim satima nakon iznenandne i kratke bolesti preminuo Nihad Džino. Bio je bivši prvak i rekorder Bosne i Hercegovine u disciplini malokalibarskog pištolja.

Nihad je inače bio član Streljačkog kluba "Visoko" i student 4. godine Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu.

"Naš kolega Nihad Džino, student četvrte godine, danas je preselio na ahiret nakon kratke bolesti. Molimo dragog Boga da se našem Nihadu smiluje i podari mu džennet, a porodici snagu i sabur", stoji u objavi Asocijacije studenata Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, javljaju bh. mediji.

Kao 14-godišnji dječak, Nihad je prvi put došao u SK Visoko 2007. godine sa željom da trenira gađanje vazdušnom puškom. Nakon prvih par mjeseci treninga, svima je u klubu postalo jasno da je riječ o izvanrednom streljačkom talentu, ali ne u disciplini "zračna puška" nego u disciplini "zračni pištolj".

Već naredne godine postaje ekipni juniorski prvak Bosne i Hercegovine u ovoj disciplini i narednih pet godina, sve do 2012. godine. ovu titulu kontinuirano osvaja sa juniorskom ekipom SK Visoko.

U novembru 2009. godine Nihad odlazi na svoje prvo međunarodno takmičenje u Mariboru. Na turniru "Memorijal Bruna Skodiča i pokal Pohorja" je u disciplini juniori "zračni pištolj - 10 metara" osvojio zlatnu medalju i postigao novi juniorski rekord BiH sa rezultatom 551 krug. Također, u Finalu ovog turnira je postigao finalni juniorski rekord BiH sa 647.6 krugova.


Pojedinačni i ekipni juniorski prvak BiH u disciplini "zračni pištolj" postaje 2011. godine.

Iste godine je nastupao i sa ekipom seniora SK Visoko sa kojim osvaja titulu "Ekipni pobjednici Kupa BiH 2011. godine" u disciplini zračni pištolj.

Na državnom prvenstvu BiH u Tesliću u gađanju malokalibarskim pištoljem 2015. godine, Nihad Džino obara Državnik rekord BiH sa rezultatom od 537 krugova i postaje seniorski prvak BiH "MK-pištoljem - 50 metara" u Tesliću 2015.godine.

Ubrzo nakon ovog prvenstva, u julu 2015. godine, Nihad je nastupio na turniru "Grand Prix Novi Sad". U konkurenciji strijelaca iz 10 zemalja Evrope je ponovo oborio Državni rekord BiH u disciplini "malokalibarski pištolj - 50 metara" sa rezultatom 540 krugova. Sa tim rezultatom ulazi u finale turnira kao najmlađi senior i osvaja 7. mjesto.

Na ovom turniru je uspio prestići, između ostalih, reprezentativca Srbije Andriju Zlatića, pobjednika brojnih svjetskih prvenstava i svjetskih kupova, koji je samo dvije godine ranije proglašen najboljim pištoljašem na svijetu..

Iza sebe, po rezultatu je ostavio i Željka Posaveca, šampiona iz Hrvatske te Nikolaya Koleva, reprezentativca Bugarske i druge istaknute strijelce.

Kao član Reprezentacije Streljačkog saveza BiH je učestvovao na Evropskom prvenstvu u Mariboru 2016. godine, a nakon toga i na brojnim međunarodnim takmičenjima i turnirima.

Kao član Streljačkog kluba Visoko, svake godine je osvajao medalje na državnim prvenstvima i Premijer ligi BiH u periodu od 2014. do 2018. godine.

Osim što je bio veliki talent za streljaštvo, Nihad Džino je paralelno bio uspješan student Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu i vrstan IT stručnjak.

Bio je blag prema kolegama i prijateljima, uvijek smiren sa blagim osmijehom na licu.

Dženaza Nihadu Džini će biti održana u petak u 14:00 sati u Pertačkoj džamiji, nakon čega će biti Gradskom groblju Visoko.

.

.

.

.

..


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.