x

Ispravka: Netačna je tvrdnja o trajanju pomračenja Mjeseca

NAPOMENA: 
Portal Ekskluziva.ba je preuzeo članak sa portala Republika.rs pod naslovom: "U 22.22 NOĆAS ĆE SE DOGODITI MAGIJA KRVAVOG MJESECA: Uradite ovu stvar u to vrijeme i desiće vam se čudo!" Međutim, portal Raskrinkavanje.ba je ovaj članak označio kao "dezinformaciju". "Za početak, netačna je tvrdnja o trajanju pomračenja Mjeseca. Iako pomračenje koje se desilo 27.7.2018. jeste najduže koje će se desiti u ovom vijeku, Mjesec je bio u potpunoj sjenki 1 sat 42 minute i 57 sekundi, dok je pomračenje od početka ulaska Mjeseca u sjenku do njegovog izlaska trajalo nešto manje od četiri sata", navodi Raskrinkavanje.

Anonimni portal “Nezavisno.net” senzacinalistički je prenio neaktuelan članak sa portala “Republika” iz jula prošle godine. Iako je tada bio aktuelan, izvorni članak također sadrži i niz pseudonaučnih tvrdnji.

Na anonimnom portalu “Nezavisno.net” za 14. januar 2019. Godine. najavljeno je pomračenje mjeseca. 


Kao izvor članaka navodi se portal “Republika”, gdje je članak objavljen 27. jula 2018. Pod istim naslovom, a isto je prenio i portal Ekskluziva.

Članak, pored najave pomračenja, sadrži i niz pseudonaučnih tvrdnji. Za početak, netačna je tvrdnja o trajanju pomračenja Mjeseca. Iako pomračenje koje se desilo 27.7.2018. jeste najduže koje će se desiti u ovom vijeku, Mjesec je bio u potpunoj sjenki 1 sat 42 minute i 57 sekundi, dok je pomračenje od početka ulaska Mjeseca u sjenku do njegovog izlaska trajalo nešto manje od četiri sata, objasnio je portal Raskrinkavanje.






Izvor: Raskrinkavanje

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.