x

U 29 mjesta u BiH potvrđen je koronavirus: Hoće li nadležni konačno staviti gradove u karantine?

Prema posljednjim podacima koronavirus u BiH je potvrđen u čak 29 naseljenih mjesta (općina i gradova).

Broj zaraženih koronavirusom u našoj zemlji raste iz dana u dan. Gotovo u svim dijelovima BiH potvrđeni su slučajevi zaraze, a od većih gradova još samo u Tuzli ne postoje registrovani slučajevi. Ukupan broj zaraženih je 168, ali za nadležne tek predstoje borba i ofanzivniji pristup.

To je i savjet Svjetske zdravstvene organizacije koja je ocijenila da naša zemlja do sada ima uglavnom defanzivan pristup u borbi protiv koronavirusa. Nadležne institucije tako najavljuju masovno testiranje i nabavku većeg broja testova u jeku velikog nezadovoljstva građana zbog sporog procesa testiranja.


Suzbijanje širenja zaraze je prioritet, a to se može postići, prema ocjenama struke, samo strogim karantinima. S obzirom na to da su u našoj zemlji čak u 29 mjesta potvrđeni slučajevi zaraze koronavirusom, ograničavanje kretanja je nešto što je izvjesno, naročito ako se u obzir uzme transmisija i svi kontakti već zaraženih osoba.

Tako je Ministarstvo zdravlja FBiH već predložilo da se zabrani kretanje izvan mjesta prebivališta. To bi značilo faktički stavljanje gradova u karantine, uz već postojeće odluke o policijskom satu i zabrani kretanja mlađih od 18 i starijih od 65 godina.


Sada su na potezu krizni štabovi u državi, koji trebaju donijeti ovu odluku.

Broj zaraženih po gradovima izgleda ovako:

Banja Luka - 80, Konjic - 17, Laktaši - 8, Mostar - 7, Sarajevo - 5, Kozarska Dubica - 5, Bihać - 5, Zenica - 4, Goražde - 4, Čelinac - 3, Kneževo - 3, Široki Brijeg - 3, Bijeljina - 3, Modriča - 2, Brčko - 2, Tešanj - 2, Bosanski Brod - 2, Prnjavor - 2, Bosanska Gradiška - 1, Derventa - 1, Novi Travnik - 1, Breza - 1, Orašje - 1, Visoko - 1, Srbac - 1, Teslić - 1, Bosanska Krupa - 1, Prijedor - 1 i Ribnik - 1.

.

.

.

.

.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.