x

U Banovićima proglašeno stanje prirodne nesreće, obustavljen saobraćaj prema Zavidovićima!

U ponedjeljak u 22 sata održana je i vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Banovići. Na prijedlog Štaba civilne zaštite Banovići, načelnik općine donio je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području općine Banovići.

Sve raspoloživo ljudstvo i mašine su na terenu i rade na uspostavljanju ponovne putne komunikacije na regionalnom putu Banovići – Zavidovići. Zbog veće količine vode na kolovozu, na ovoj dionici puta obustavljen je saobraćaj.

Profesionalna vatrogasna jedinica Banovići je imala više intervencija s pumpama u naseljima Seona, Banovići Selo, Smajlovići, gdje su lokalni potoci bujičastog karaktera plavili zemljište i pravili probleme lokalnom stanovništvu. Na određene lokacije bit će poslana mehanizacija u cilju raščišćavanja i proširenja korita i ispusta.


Kišne padavine na području Živinica od ponedjeljka u znatnoj mjeri su povećale količinu vode u koritima rijeka Gostelja, Oskova i Spreča, kao i lokalnim vodotocima, te samim tim postoji potencijalna opasnost o izlijevanju u naseljima i dijelovima naselja u neposrednoj blizini vodotoka.

Iz Općinske službe civilne zaštite upozorili su stanovništvo ovih područja na zakonom propisane obaveze poduzimanja mjera samozaštite.

- Prema dosadašnjim zapažanjima, nivo vode u koritima navedenih rijeka je u kontinuiranom porastu te još jednom upozoravamo stanovništvo na ozbiljnost situacije, kao i o zakonom propisanoj obavezi provođenja mjera samozaštite - kazao je Enver Jukić, šef Službe civilne zaštite općine Živinice.

Zbog vode na putu usljed visokog vodostaja jezera Breštica u prekidu je saobraćaj na regionalnom putu R 469 Banovići - Zavidovići.


U naselju Orahovica, usljed jakog pljuska izlila se rijeka Turija te poplavila poljoprivredno zemljište i okružila nekoliko stambenih objekata. Do momenta slanja izvještaja voda nije prodrla u objekte, a na lice mjesta izašla je PVJ Lukavac sa pumpama za crpljenje vode.

S obzirom na to da se radi o vodotoku bujičastog karaktera, za vrijeme boravka vatrogasaca nivo je Turije pao za 10 cm te se prati daljnje stanje vodostaja rijeke.

PVJ Banovići je imala više izlazaka na intervenciju s pumpama u naseljima Seona, Banovići Selo, Smajlovići gdje su lokalni potoci bujičastog karaktera plavili zemljište i pravili probleme lokalnom stanovništvu. Na određene lokacije bit će poslana mehanizacija u cilju raščišćavanja i proširenja korita i ispusta.

Na području općine Doboj-Istok rijeka Spreča se izlila iz svoga korita i u priobalju poplavila oko 10 ha poljoprivrednog zemljišta. Vodostaji svih lokalnih vodotoka su u porastu.

.

.

.

.

.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.