x

U Coloseum Clubu: Sinoć je gromoglasnim aplauzom ispraćena nova komedija Indire Kučuk Sorguč "Ja, Bosanac"! (GALERIJA)

Sinoć je u Coloseumu bila praizvedba nove komedije o nama Bosancima “Ja, Bosanac” popularne autorice Indire Kučuk-Sorguč koja iza sebe ima najsjajnije komedije mentaliteta “Ja, mahaluša”, “Ja, mahalac” i “Tako ti je mala moja kad ljubi Mahalac”. A napunila je Skenderiju prije pet godina kada je na njen muzičko-scenski spektakl “Noć mahalanja” došlo deset hiljada gledatelja i tražila se karta više što je nezabilježeno u savremenoj historiji bh. teatra.

Coloseum Club

Terezije bb (KSC Skenderija)

+387 33 250 860

Ako je suditi po reakcijama publike i sa “Bosancem” imamo hit! Lik Bosanca tumači izvanredni Nerman Mahmutović dok je uloga njegove supruge i pratnje za klavirom pripala talentiranoj Negri Čičić.

U Bosni je danas sve manje Bosanaca, onih endemskih primjeraka koji zbijaju šale na svoj račun i žive tako da nikom s njim nije tijesno.


Lik Bosanca je lik zbunjenog čovjeka, koji je sve samo nije srednjak. Hoda po tankoj žici između eksplozivnosti i malodušja. On sve što radi radi iz inata i prkosa. U inat svima a protiv sebe. Majka Šerifa u njegovom životu igra ključnu ulogu. Ona ga odgaja takvog – ulijeva mu snagu a i pravi od njega prazno klepetalo. Njegova muškost zavisi od njenog raspoloženja. Ona i kad nije tu da upravlja s njim, njegova prva je: Šta će Šerifa mislit?


U ovoj komediji pratimo Posljednjeg Bosanca koji ima mišljenje o svemu, a nigdje nije prispio. Sve zna a nema rezultata. Kivan je na Evropu, nogometnu reprezentaciju, žene, djecu, pse, strance, Arape, dijasporu, politiku, muzikante prevarante, trendove… na sve. Jedino ludo voli svoju Bosnu i na pjesmu o Bosni on lomi čaše. Ne diraj mu ni u šta što ima prefiks «bosanski». Uzrećica mu je «Tornjaka mi»! U sve mu diraj, samo nemoj u Bosnu. U pogledu na žene on je izričit: samo tri žene su za volit, pazit i mazit ( majka, žena i kćerka – ona koja ga je rodila, ona koja mu je rodila i ona koju je rodio), a sve druge su za trošit. U njega važi i tri P: Pojest, popit i poklopit!


“Ja, Bosanac” je satirična predstava o našem nekad i sad, i apsolutno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Premijera je planirana za februar a već su ugovorene turneje po BiH, Hrvatskoj i dijaspori.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Foto: Mirnes Mašić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.