x

U dvorištu povratničke porodice u Vlasenici postavljeno pet bombi i tromblon!

Htjeli su da nas ubiju, sumnjam na sve, kazao je za Radiosarajevo.ba povratnik Alen Džindo iz Vlasenice, u čije dvorište je, kako tvrdi, od proteklog petka do nedjelje postavljeno čak pet bombi i jedan tromblon!

Povratnička porodica Džindo poznata je po uzgoju magaraca čije mlijeko je lijek za mnoge bolesti. Do sada su bili dio pozitivne povratničke priče. Danas žive u strahu i mole institucije za sigurnost i mir kako bi mogli nastaviti da rade.

Tražim zaštitu

"Želim samo da me puste da prehranim porodicu", veli Alen.

Ne želi iznositi stavove o tome ko bi mogao da stoji iza ovog ataka, ali sve opcije ostavlja otvorenim.

 "Ne sumnjam samo na sebe, suprugu i djecu i one koji rade ovdje", govori nam Džindo.

Iako su na njegovom imanju i ranijih godina pronalažena neeksplodirana ubojna sredstva, ovaj put je bilo bitno drugačije.

"U petak smo u neposrednoj blizini stajskog objekta pronašli postavljene tri ručne bombe tzv. "kašikare" u razmaku od 10 do 15 centimetara. Postavljene su u obliku trokuta, a između njih je stavljen jedan tromblon. Jedna "kašikara" je bila povezana žicom za osigurač, a potom ta žica za jednu željeznu šipku, kako bi bila aktivirana u slučaju povlačenja. U blizini se kreće 50-ak magarica koje su u našem vlasništvu. Tu je i otpad kojeg smo odložili nakon proljetnog čišćenja, tako da je bilo mnoštvo mogućnosti da dođe do tragedije", govori nam uznemireni Džindo, te podcrtava:

 "Ovo je namjenski postavljeno, ovo su uradili profesionalci".

Štaviše, prijatelj njegove porodice čuo je nedavno u Vlasenici kako pojedinci govore da se "previše počeo širiti, te da mu treba baciti bombu". Nije mogao reći ko je iznio te prijetnje.

Do sada je četiri puta pozivao Policijsku stanicu Vlasenica, no naišao je na uzdržanost. U prvom navratu, tvrdi on, patrola je stigla na lice mjesta, ali nisu ni obilježili mjesto pronalaska bombi i tromblona, već je to učinio Džindin radnik.

Kasnije je ponovo tražio intervenciju policije, ali su rekli da se čeka civilna zaštita. Međutim, u nedjelju je njegov radnik pronašao još dvije bombe! Tada je policija ponovo išla na mjesto događaja i ovaj put korektno obilježila mjesto.

Alen je tražio i susret sa čelnim ljudima policije, ali ga, veli, niko nije želio primiti. Na koncu je samoinicijativno otišao u Odjel kriminalističke policije, gdje je kazao da se boji za sigurnost svoje porodice. Tada je, ističe, prvi put napravljen zapisnik.

Međutim, opet niko nije htio da ukloni bombe i tromblon. Kazali su da će nadležne osobe doći tek u četvrtak! Tek nakon višestrukih intervencija inspektora, pa i angažiranja tužioca u Istočnom Sarajevu, najavljen je izlazak na teren tokom ponedjeljka.

Smatra da se u ovom slučaju radilo o pokušaju ubistva njega i članova njegove porodice.

"Da su bombe slučajno pronađene i na nekom drugom mjestu, možda bi i bili u dilemi, ali ovako... Sve ja jasno. Ovo je atak na moju porodicu i sve je smišljeno urađeno. Ne smijemo biti naivni. Naša naivnost nas je dovela do tog gdje smo gubili glave nizašto... Nemam povjerenja u institucije po ovom pitanju. Za četiri dana nije se adekvatno pristupilo ovom problemu, kao da neko ostavlja prostora da se stvarno desi tragedija, incident", kaže nam on.

Međutim, oprezan je i ne želi prejudicirati ko bi mogao da stoji iza ovog ataka. Ne može govoriti o tome da li je i ovaj događaj dio vala incidenata usmjerenih protiv povratničke populacije u RS-u.

"Ja bih to prepustio istrazi...Očekujem rezultate istrage, ali sumnjam da će ih biti. Ne mogu, ipak, stvari pojednostavljivati i reći: "Ja sam Bošnjak, živim u RS, imamo problem sa Srbima, ovo su Srbi uradili". To nisu moje riječi. Ne! Možda je neko i od Bošnjaka, da vam kažem. Možda je iz naše vladajuće partije neko platio pa da mi ovo postave. Zato što ekonomski jak Bošnjak nikom ne ovdje ne odgovara. Vi odgovarate samo ako ste jad i bijeda i mogu manipulišu sa vama. Čim nisu u situaciji da manipulišu, onda njima ne odgovarate", ističe Džindo.

Tvrdi da nama problema sa komšijama Srbima i da su to mahom korektni ljudi, te da s ovih prostora jednako odlaze i Srbi i Bošnjaci.

Gdje su predstavnici Bošnjaka?

Zbog cijele situacije ogorčen je i na predstavnike Bošnjaka i institucije u Sarajevu. Povratnici su, prema njemu, zapostavljeni i nemaju pomoći i podrške sa značajnih adresa.

"Bošnjački predstavnici u RS-u, naravno, nisu ovdje. Vlast u Sarajevu ne zanima ovo, apsolutno. Mi smo prepušteni sami sebi. Ja sam od 2003. godine ovdje. Neka se nađe ijedno ministarstvo da su uložili pfennig, da su mi dali podršku. Ne samo ja, naravno, većina Bošnjaka koja ovdje živi to može reći. Dobro prolaze samo oni koji su u partiji, koji su poltroni i koji su podobni i s kojima mogu da manipulišu onako kako manipulišu, da rade onako kako rade. Meni ne treba njihova freza, plastenik, ništa mi ne treba. Tražimo samo zaštitu, od bilo koga", poručuje Džindo.

Portparol PU Zvornik Miljan Bobar rekao je za Radiosarajevo.ba da je na lokalitetu u mjestu Sušica, na području Vlasenice, pronađena određena količina minsko-eksplozivnih sredstava.

"Po prijavi su postupili pripadnici PS Vlasenica, koji su obezbjedili lice mjesta i o svemu upoznali civilnu zaštitu kao i postupajućeg javnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo. Nastavlja se rad na dokumentovanju tog događaja", rekao je Bobar.

Nije mogao govoriti o kvalifikaciji djela, te dodao da će sve mjere biti poduzimane po nalogu tužioca.

Na osnovu naše djece prave karijere

Nadalje, Alen Džindo ukazuje na težak položaj bošnjačkih povratnika na vlasničkom području.

"Pogledajte strukturu povratničkog stanovništva. Mahom su to stariji ljudi. Imate jednu uposlenu ženu u Opštini Vlasenica i jednu osobu u sudu... Mi smo 2002. imali 18 policajaca u PS Vlasenica, sad imamo tri. To su rezultati bošnjačke politike i naših predstavnika. Njima je cilj doći ovdje, pokupiti sve što mogu i uložiti u svoje porodice u FBiH. U 95 posto slučajeva to je u Sarajevu. Njima je fino uživaju, prelijepo, a kako je nama ovdje?! Na osnovu naše djece oni sebi i svojoj djeci grade karijeru", rekao je Džindo.


(Radio Sarajevo)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.