x

U EU od 2035. samo klimatski neutralni automobili

Porsche je spasen. I nakon 2035. će vozila tog proizvođača biti odobrena, ukoliko koriste takozvana sintetička, odnosno e-goriva. Poseban njemački put i "mnogo buke ni oko čega".

Automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem ipak se polako bliži kraj: ministri energetike zemalja Evropske unije odobrili su zakon kojim se od 2035. godine odobrava samo registracija automobila koji ne emituju gasove štetne po klimu.

Glasanje koje u zakonodavnom procesu važi za formalnost, odloženo je na nekoliko nedelja – zbog prigovora Njemačke, piše Dojče vele.

Njemačka vlada, tačnije ministar saobraćaja, liberal Folker Vising (FDP), zahtijevao je pojašnjenje kako bi i nakon 2035. godine mogli da se registruju novi automobili koji nemaju elektromotore, već motore sa unutrašnjim sagorevanjem, a koji koriste isključivo sintetička, odnosno e-goriva.

Zakon se neće mijenjati, ali...

Iako je to bilo omogućeno i prvobitnim tekstom zakona iz juna 2022. godine, prema ocjeni njemačke strane to nije bilo dovoljno jasno. Iz tog razloga, nadležna Komisija EU je sa njemačkom vladom postigla dogovor o dodatnom pojašnjenju kojim se izričito odobravaju vozila na e-goriva.

Ta goriva se u velikoj mjeri smatraju klimatski neutralnim, ukoliko se proizvode strujom dobijenom iz obnovljivih izvora energije. Međutim, litar tog goriva bi mogao da košta od sedam do osam evra.

Na tekstu zakona o vozilima sa nultom emisijom štetnih gasova nijedno slovo nije promijenjeno, saopštili su zvaničnici EU u Briselu. Kroz dopunu zakona, spomenuto izuzeće trebalo bi da postane pravno obavezujuće.

Ukoliko bi Evropski parlament odbacio taj takozvani "delegirani pravni akt", Evropska komisija bi onda prešla na plan B.

To bi onda zahtijevalo pokretanje novog zakonodavnog procesa koji bi mogao da potraje nekoliko godina i koji, prema mišljenju zvaničnika EU, ne bi bio gotov pre 2026. godine.

"Tvrd orah"

Mnogi ministri energetike nisu imali razumijevanje za njemačko izuzeće za motore sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Švedska ministarka Eda Buš, koja predsedava savjetom ministara, rekla je da su njemačke primjedbe bile "tvrd orah". I dodala: "Drago mi je što je EU krenula na ambiciozan put, okrenut budućnosti i ka ukidanju automobila koji koriste konvencionalna goriva."

Evropska komisija se nada da će postupak njemačkog ministra saobraćaja Visinga, koji je u posljednjem trenutku zaustavio zakonodavni proces, ostati izolovan slučaj.

Ukoliko se dobije saglasnost, važno je da na nju može da se računa. Njemačka vlada nije bila u potpunosti složna po tom pitanju, ali je još u novembru dala saglasnost.

Političar stranke FDP tu odluku onda je povukao u februaru.

"Mnogo buke ni oko čega"

Ministar energetike i saobraćaja Luksemburga Klod Turmes (Zeleni) kritikovao je njemačko insistiranje na e-gorivima za automobile nakon 2035. godine, kao "mnogo buke ni oko čega".

Ta vrsta pogona je skupa i stvorena je samo za bogate vozače sportskih automobila.

"Nevjerovatno je da smo mi u Evropi morali nedjeljama da trpimo bol FDP-a. To je bila politika za vozače Porschea i bogate. Prilično je apsurdno to što se tamo dešavalo", izjavio je Turmes na marginama Saveta ministara u Briselu.

Njemačka Stranka slobodnih demokrata (FDP) ostvarila je slab rezultat na izborima i morala je da pokaže da je još uvijek tu, smatra Turmes.

To što je predsjednik te stranke, njemački ministar finansija Kristijan Lindner, strastveni vozač Porschea u ovom kontekstu je svakako slučajnost, zadirkuju posmatrači iz Brisela.

Njemački ministar saobraćaja Vising tvrdio je da automobilskoj industriji ne treba govoriti kako da se postigne cilj nulte emisije štetnih gasova. Političari moraju biti "tehnički neutralni". Na tržištu bi se ionako probila najbolja tehnologija, bilo da je riječ o električnim vozilima sa baterijima ili motorima sa čistim sagorijevanjem.

Visingov kurs oštro su kritikovali i koalicioni partneri. Ministar privrede Robert Habek iz stranke Zelenih rekao je da je drama sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem naštetila nemačkom kredibilitetu u EU.

(B92)


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.