x

oživljavaju zajednicu

U italijanskom gradu Sambuca prodaju se kuće i stanovi za 1 euro

Kako bi oživjeli zajednicu i spasili grad od izumiranja, vlasti otoka Sambuca na Siciliji prodaju stanove i kuće za 1 euro.

"Naša namjera je ozbiljna. Mi nismo posrednici između starih i budućih vlasnika, grad je vlasnik svih stanova koji su na prodaju, tako da ćete ih bez problema dobiti za 1 euro", rekao je Giuseppe Cacioppo, zamjenik gradonačelnika Sambuce i turistički savjetnik.

Naravno, uz ovu idiličnu ponudu dolaze i određeni uvjeti. Novi vlasnici moraju se obavezati da će u roku od tri godine u obnovu stana uložiti minimalno 15.000 eura. Također, prije kupovine moraju platiti depozit u iznosu od 5.000 eura koji će im biti vraćen nakon obnove.

"Sambuca je poznat i kao grad sjaja, a mnogi smatraju da je raj na zemlji. Grad ima bogatu historiju i zaista je muzej na otvorenom. Smješten je u prirodnom rezervatu, a okružen je predivnim plažama, šumama i planinama", rekao je Cacioppo.

Do sada su prodali 10 kuća, a kupci su uglavnom stranci.

"Stranci su oduševljeni, zadivljeni su ovom ljepotom. Već imamo mnogo zahtjeva", rekao je Cacioppo.

Nada se da će na ovaj način udahnuti novi život ovom gradiću koji se nalazi na zapadnoj strani Silicije u provinciji Agrigento.

"Jedva čekam naredno ljeto koje ću provesti u Sambuci. To je ljupko i posebno mjesto, ljudi su otvoreni i prijateljski raspoloženi, a osim toga tu su i odlični restorani i vinarije", rekla je Susanna Heinson iz Njemačke koja je kupila kuću u Samubci.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.