x

DECENIJAMA TEMA RASPRAVA

U misterioznom "Kristalnom oku" živi samo jedna vrsta ribe, no niko ne zna kako se tu pojavila

Na samom vrhu sjevernog Quebeca u kanadskom Arktiku nalazi se krater gotovo savršenog kružnog oblika, pun kristalno čiste vode, koji se može vidjeti i iz Svemira – Pingualuit krater, lokalno poznat kao Kristalno oko Nunavika.

Krater je nastao kada je meteor udario u Zemlju prije 1,4 miliona godina, što ga čini jednim od najstarijih jezera na zapadnoj hemisferi. U krateru se mogu pronaći stotinama hiljada godina stari slojevi sedimenta, a prepun je fosila i organskih tvari koje u sebi kriju tragove o istorijskim klimatskim promjenama, a možda čak i dijelove zagonetke o budućim promjenama klime i okoliša.

Pingualuit je dobio ime prema inuitskom izrazu za mrlju na koži ili prištić izazvan hladnim vremenom.


Okružen krajolikom koji podsjeća na mjesečevu površinu i ispunjen vodom koja je prekrivena ledom devet mjeseci u godini, Pingualuit krater je jedno od najdubljih jezera u Sjevernoj Americi (400 metara). Obod kratera se uzdiže oko 160 metara iznad okolnog zemljišta, te označava najvišu tačku u regiji.

Pingualuit krater je jedno od najtransparentnijih jezera na svijetu, sa vidljivošću do od 35 metara. Na ovakvu jasnoću vode utječe nekoliko faktora: U jezero se ne ulijevaju rijeke ili potoci, tako da se voda nakuplja isključivo od kiše i snijega, a gubi samo isparavanjem, većinu godine je prekrivena ledom, a najbliže ljudsko naselje je udaljeno oko 100 kilometara zapadno od kratera.


Jedina vrsta riba koja živi u jezeru jest jezerska zlatovčica. Kako je ova riba došla u jezero neodgovorena je misterija s obzirom na to da se u njega ne ulijevaju nikakve rječice, a voda se akumulira isključivo od kiše i snijega.


(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.