x

Spektakl na Starom mostu

U Mostaru pljuštale desetke, šampioni odbranili titule prvenstva

Rhiannan Iffland i Constantin Popovici su pobjednici takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019 održanog u Mostaru. Iffland je ujedno odbranila i ukupnu titulu, kao i Gary Hunt, kojem je za to bilo dovoljno drugo mjesto.

Pred rekordnim brojem gledalaca, najbolji svjetski skakači i skakačice u vodu su petu godinu uzastopno na Starom mostu priredili spektakl za pamćenje.

Više od 20.000 gledalaca je u protekla dva dana pratilo šesto, pretposljednje takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019, održano na Starom mostu. Na mostarskom ‘čelopeku’, ljubitelji skokova su se smjenjivali na platou ispod Starog mosta, ali i stijenama na obalama Neretve, krovovima obližnjih kuća, u baštama restorana i kafića te na susjednom Lučkom mostu.

Sjajnu atmosferu majstorski su podizali Stihi i Gaga iz sarajevskog hip hop benda Helem Nejse koji su uz Zorana Filičića, novinara i komentatora italijanskog Sky Sporta, imali ulogu voditelja.

Nakon jučerašnjeg prvog dana i prve dvije serije skokova, pred današnje finale vodeći su bili Australka Rhiannan iffland u ženskoj i Meksikanac Jonathan Paredes u konkurenciji muškaraca.

Trostruka šampionka Iffland u Mostaru je neprosto ‘protutnjala’ kroz takmičenje i konačno došla do svoje prve pobjede na Starom mostu, kojom je zapečatila svoju četvrtu ukupnu titulu. Ona je ove godine oborila sve moguće rekorde, a i današnje takmičenje je završila skokom za koji je dobila čak četiri desetke, što nijednoj drugoj skakačici nije pošlo za rukom. Narednog mjeseca u Bilbau ima priliku da zaokruži prvu ‘savršenu sezonu’ u historiji prvenstva odnosno ostvari pobjede na svim stanicama.

“Zaista je posebno osigurati titulu već na pretposljednjoj stanici. Završiti takmičenje s četiri desetke je nevjerovatno, moram se uštinuti da se uvjerim da ne sanjam. Naredni cilj mi je da pokušam pobijediti u Bilbau i doći do ‘savršene sezone’, naročito nakon što sam konačno pobijedila u Mostaru”, rekla je oduševljena Iffland nakon pobjede.

Drugo mjesto pripalo je Amerikanki Eleanor Townsend Smart, dok je treća bila Kanađanka Lysanne Richard, pobjednica prvog takmičenja za žene u Mostaru 2016.

Takmičenje muškaraca donijelo je pravi triler u kojem su pljuštale desetke, a skakači se smjenjivali u vodstvu. Gary Hunt, koji je nakon prvog dana bio tek deseti, s dva fenomenalna skoka se u finišu takmičenja uspio probiti do vrha. No, onda je na scenu stupio Rumun Constantin Popovici i za pobjedu na Starom mostu ponovio Huntov historijski podvig s prošlog takmičenja u Bejrutu - za fantastični skok u četvrtoj seriji dobio je desetke od svih pet sudija. Ljubimac mostarske publike Paredes u zadnjem skoku nije uspio nadmašiti Rumuna, i završio je kao treći.

“Jako sam sretan što sam se vratio u punu formu. Naročito sam sretan zbog posljednjeg skoka. Nekada znate da ste dobro skočili, ali niste sigurni da je bilo toliko dobro. Ali kada sam izronio i vidio svih pet desetki, pomislio sam ‘Da, to je baš ono što sam želio’”, izjavio je Popovici, koji se na najbolji mogući vratio nakon tromjesečnog oporavka od povrede.

Hunt je ipak slavio u Mostaru, jer mu je drugo mjesto bilo više nego dovoljno da osigura odbranu titule.

„Puno mi znači to što sam titulu zapečatio baš na ovom mjestu, koje je jako posebno. Sad mogu opušteno ići u Bilbao, i imati dobru borbu s Constantinom tamo“, izjavio je sad već osmostruki prvak.

U pauzi između skokova, ovacije publike izazvao je revijalni nastup članova Red Bull Skydive Teama iz Austrije, koji su nakon skoka iz aviona s padobranima prošli ispod Starog mosta i sletili u Neretvu

Petu godinu Red Bull Cliff Diving u saradnji sa klubom skakača Mostari uspijevaju da naprave dan za pamćenje za sve ljubitelje i zaljubljenike figurativnih skokova.

Zabava se večeras nastavlja na drugoj noći Old Town Street Festa. Na pet bina širom Starog grada nastupiće mnoštvo izvođača, među kojima i Helem Nejse na Black Dog Pub Stageu. Nakon koncerata, na oficijelnom Red Bull Cliff Diving after-partyju u klubu Alibaba će se plesati do ranih jutarnjih sati, a goste će zabavljati Toshi Domaćin te DJ Audio InFunktion & Mixmaster Zlee.

Večeras i u narednim danima na web stranicama i kanalima prvenstva biće objavljeno još dosta materijala, videa i fotografija sa subotnjeg spektakla na Starom mostu. Sve vijesti potražite na www.redbull.ba, www.redbullcliffdiving.com i Facebook stranici takmičenja.

Sve informacije i vijesti o takmičenju su dostupne na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.