x

U napadu na vjernike u dvije džamije na Novom Zelandu ubijeno najmanje 40 osoba: Terorista krvoproliće prenosio uživo na Fejsbuku!

Australijski ekstremista (28) otvorio je vatru u džamiji Al Nur na Novom Zelandu, u gradu Krajstčerču. Pucao je i na djecu, a za sada je potvrđeno 40 žrtava . Svjedoci tvrde da je ubica ispalio oko 50 metaka. Napadač se predstavio kao Brenton Tarant iz Graftona u Australiji.


Navodno, upravo on je cijeli masakr prenosio na Fejsbuku i kasnije isti video objavio na Instagramu. Kompanija Fejsbuk je sporni video uklonila.

Krajstčerč je treći po veličini grad na Novom Zelandu. Policija je dodala da je privela četvoro ljudi i otkrila nekoliko eksplozivnih naprava.

Policija je navela da se još ne zna tačan broj žrtava i dodala da su se napadi dogodili u dvije džamije koje su bile pune vjernika.



Pozivajući se na izjave očevidaca, lokalni mediji su prenijeli da su neki od napadača nosili odjeću koja podsjeća na vojnu uniformu.

Na lice mjesta je upućena i vojska koja je deaktivirala eksplozivne naprave pronađene u vozilima privedenih u blizini džamija.

Premijerka Novog Zelanda Jasinda Ardern osudila je napad i dodala da je to nasilni čin bez presedana.



Svjedoci su prepričavali užasne scene kazavši da su prvo pomislili da se radi o elektro spoju, ali su vjernici u džamiji počeli trčati te je bilo mnogo krvi.

Pretpostavlja se da je jedan od napadača Australac za kojeg se vjeruje da je desničar i zagovornik antiimigrantske ideologije.

Jedan od napadača je ulazeći u džamiju snimao pucanje na vjernike, dok su se oni uzalud pokušavali sakriti od njega.



Pojedini svjedoci prepričali su užasne scene i rekli da je napadač ljudima pucao u grudi, a nekima direktno u glavu.

U jednoj od džamija na molitvi je bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja je u subotu trebala igrati protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da niko od njih nije stradao.

Sve škole u gradu su zatvorene.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Kurir/Klix)


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.