x

prvi koji je prošao ispod Pelješkog mosta

U Neum je jutros uplovio veliki kruzer sa više od hiljadu putnika, stanovnici Neuma protestuju!

U Neum je rano jutros uplovio veliki kruzer sa više od hiljadu putnika, koji je ujedno i prvi koji je prošao ispod Pelješkog mosta. Riječ je o najvećem kruzeru koji je ikada uplovio u Neum.

Radi se o brodu "Bolette" na kružnom putovanju od Bahama, koji je dugačak nešto više od 237 metara, a širok je 32,5 metara. Ima 12 paluba, može primiti 1.380 putnika i ploviti brzinom od 25 čvorova.

Air Draft ili visina od vode do najviše tačke na brodu je 48,1 metara, a dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta je 55 metara, te su prolazak kruzera čiji je kapetan Dubrovčanin Jozo Glavić, ispod mosta s puno pažnje pratili piloti koji su u tom trenutku bili na velebnom mostu.


Foto: Matko Begovic/PIXSELL

Ploveći hotel se oko sedam sati usidrio u Neum. Tu će biti narednih 14 sati jer će prema planu isploviti iz jedinog bh. grada na moru večeras u 21:00 sati.

U tom periodu za više stotina putnika s broda je, kako saznaje Klix.ba, dogovoren turistički izlet kroz Bosnu i Hercegovinu.

Oni će sa 11 rezervisanih autobusa organizovano posjetiti Međugorje, vodopad Kravicu, Mostar i Sarajevo.


Tako će mali dio obale Jadranskog mora u našoj zemlji na početku ove sezone biti velika reklama za Neum i cijelu BiH, jer je naša zemlja uvrštena i na mapu pristaništa za kruzere.

 Mještani Neuma, inače, mirno su se okupili ističući na taj način svoj protest u vezi uplovljavanja brodova u neumski akvatorij.

Cilj današnjeg protesta, prema tvrdnjama okupljenih, jeste da se bh. javnost upozori da je Neum biser BiH i da se njegove vode moraju zaštititi, te da se luka ne koristiti u komercijalne svrhe jer će takvo nešto rezultirati samo štetom.


Građanima se pridružio i općinski načelnik Dragan Jurković.

"Ono što nas zanima u konačnici jeste ko je dao saglasnost za uplovljavanje ovoga broda znajući da imamo zaključke Predsjedništva iz 2014. godine kojim je strogo zabranjeno uplovljavanje. Koliko imamo informacije, novi zaključci nisu donešeni. Neum je turističko mjesto i živimo od turizma. Ne želimo ovakve brodove u svom akvatoriju. Mislim da nikome nije u interesu da ovakvi brodovi dolaze. Nadam se da se to više neće događati", kazao je Jurković.


Brod bi se u vodama Neuma trebao zadržati 14 sati. Mještani ističu da u vodama jedinog bh. izlaza na more, postoji velika količina mulja te da je ulaskom brodova ugrožen biodiverzitet.

Načelnik općine Neum ističe da će u ime općine poslati protestne note nadležnim institucijama i tražiti da se istraži ko daje dozvole za uplovljavanje.

"Po ovome, svako može najaviti se da će doći i uploviti. Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija poslalo je pismeni odgovor da ministar nije dao dozvolu", istakao je Jurković.


Kazao je i da Pelješki most za stanovnike Neuma znači manje saobraćajne gužve kao i da njegovim otvaranjem taj obalski gradić ništa ne gubi.

Stanovnici Neuma koji su se okupili jutros kako bi protestirali protiv uplovljavanja brodova, naglasili su da Neum želi turiste, ali da ne želi kruzere.

"Jednostavno će se narušiti sami ekosistem jer prilikom uplovljavanja ovakvih kruzera, podiže se sedimentni mulj. Rađene su neke stručne analize prije par godina. Prije 10 godina dubina ovdje je bila blizu 37, 38 metara, u ovome trenutku je 27 metara. Utjecaj rijeke Neretve na skupljanje sedimenta, prostor je skučen. Prilikom dolaska ovakvih brodova sve se podiže sa dna, a kada se podiže sa dna, nema dovoljno kisika, protoka, sunca, a bez sunca nema života", kazao je Dražen Novak, urednik stranice Lignjolov Neum koja je specijalizirana za lov i ribolov.

.

.

.

Izvor: Klix 
Foto: Matko Begovic/PIXSELL

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.