x

U novoj godini stižu automobili koji se otključavaju na otisak prsta

Hyundai će ovu tehnologiju ponuditi najprije na SUV modelu Santa Fe, u prvom kvartalu sljedeće godine.

Korejski proizvođač predstavio je novi sistem u Kini, gdje će se prvo i naći u upotrebi, da bi se zatim postepeno proširio i na druga tržišta širom svijeta.

Tehnologija očitavanja otiska prsta omogućiće vozaču ne samo da otključa svoje vozilo, već i da startuje motor, s obzirom da je Huyndai biometrijski senzor osim u kvaku ugradio i u dugme za pokretanje pogonskog agregata.

Sistem će takođe omogućiti da kompjuter identifikuje vozača i da, u slučaju da isti automobil koristi više osoba, izvrši podešavanja vozila prema ranije definisanim i sačuvanim preferencijama onog koji je u tom trenutku za volanom.

Tako će se nakon očitavanja otiska prsta automatski podesiti pozicija vozača, retrovizori, sadržaji i funkcije multimedijalnog sistema i sl. Korejski proizvođač navodi i da je sistem opremljen bezbjednosnom tehnologijom koja će spriječiti falsifikovanje (simuliranje) otiska prsta vozača. 

Ako se pitate koliko će jedan ovakav sistem biti pouzdan u automobilu, Hyundai tvrdi da do pogrešnog očitavanja može da dođe tek u jednom od 50.000 slučajeva i dodaje da je njihova tehnologija pet puta bezbjednija od konvencionalnog automobilskog ključa.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.