x

U prepunom Brusa bezistanu otvorena izložba "Profesori i učenici - naši umjetnici"! (GALERIJA)

Prvi zajednički projekat Muzeja Sarajeva i Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu nakon potpisanog Protokola o suradnji krunisan je izložbom «Profesori i učenici – naši umjetnici» koja je otvorena u povodu Dana državnosti BiH. Posjetitelji će je moći vidjeti do 10.12.2018. u Brusa bezistanu, depandansu Muzeja Sarajeva (Abadžiluk 10) svakim danom osim nedjelje od 10 do 16 sati.

Ova studiozno osmišljena izložba ovjekovječit će umjetnički respektabilan opus profesora i učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti, čija se djela nalaze u umjetničkoj zbirci Muzeja Sarajeva kao institucije koja baštini, čuva i promovira između ostalog i artefakte likovnih umjetnosti.


Na izložbi je predstavljeno 45 umjetničkih djela od 37 autora među kojima su djela koja bi s ponosom mogla krasiti zidove prestižnih svjetskih galerija naših velikih umjetnika i prvih profesora Srednje škole primijenjenih umjetnika kao što su: Vojo Dimitrijević, Roman Petrović, Ismet Mujezinović, Petar Šain, Hakija Kulenović, Vojislav Hadžidamjanović, Mica Todorović, Rizah Štetić. A od učenika tu su istaknuti umjetnici Škole: Ljubo Lah, Mario Mikulić, Vladimir Vojnović, Ivo Šeremet, Ibrahim Ljubović, Safet Zec, Seid Hasanefendić, Mehmed Zaimović, Franjo Likar, Nada Novaković, Jusuf Nikšić, Affan Ramić, Salim Obralić, Petar Waldegg, Hamid Lukovac, Nedžad Ibrišimović, Esad Muftić, Ragib Lubovac, Ekrem Čizmić, Alija Kučukalić, Kenan Solaković, Arfan Hozić i Mirsad Mustajbašić. Zastupljena su i djela sadašnjih profesora: Elme Alić-Šobot, direktorice Škole, Bojane Mikulić, Hamzalije Muhića, Stjepe Gavrića, Lejle Ćehajić i Mensura Bektića.


Izloženo je 13 autoportreta dok su zbog veće zastupljenosti djela u fundusu, određeni autori predstavljeni sa dva svoja djela.

Do danas je u Školi primijenjenih umjetnosti predavalo 214 profesora dok je izišlo 70 generacija učenika sa ukupno 2.483 učenika koji su maturirali od 1945. do 2018. godine.


O izloženim djelima govorio je eminentni povjesničar umjetnosti prof. dr. Ibrahim Krzović, dok se ispred organizatora obratio mnogobrojnim posjetiteljima direktor MuzejaSarajeva Mirsad Avdić i Elma Alić-Šobot, direktorica Škole primijenjenih umjetnosti.

Profesor Krzović je govorio o generacijama koje su izašle iz ove Škole, podsjetio sve na respektabilne autore koji su bili priznati na evropskoj umjetničkoj sceni i završavali akademije u svjetskim centrima.


«Profesori i učenici – naši umjetnici» izložba je kojom smo željeli otvoriti novim generacijama upisnika u ovu srednju školu prozor u svijet njihovih prethodnika koji su počinjali sa iste platforme i mnogi od njih ušli u antologije umjetnosti, drugi nastavili u smjeru pedagoškoga djelovanja a neki svoje ime izgradili i van granica Bosne i Hercegovine. Ovaj izbor likovnih djela samo je mali mozaik jedne vjekovne energije koja je cirkulirala svim učionicama, kabinetima i radionicama Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu – istaknuto je u opisu autora izložbe Indire Kučuk-Sorguč i Moamera Šehovića, kustosa Muzeja Sarajeva.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.