x

U Sarajevu predstavljena knjiga “Dvanaesta kuća” Bojana Zečevića!

U četvrtak 18.04.2019. godine, u sarajevskom restoranu Vinoteka, sa početkom u 16:00 sati upriličena je promocija knjige “Dvanaesta kuća”, autora Bojana Zečevića u izdanju izdavačke kuće “Dobra knjiga”.

Ovom prilikom medijima i prisutnim gostima obratili su se predstavnik izdavačke kuće “Dobra knjiga”, Izedin Šikalo, predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević, te autor knjige, Bojan Zečević. “Moju prvu knjigu, “Dvanaesta Kuća” samo počeo pisati davne 2003. godine u Varaderu na Kubi, ali njen veliki dio je nastao u Sarajevu i nije slučajno da smo se sastali u Vinoteci, jer sam baš ovdje nekima od  mojih prijatelja sa uzbuđenjem prepričavao nova poglavlja nastala prethodnih neprospavanih noći, ali  noći punih inspiracije. Pisao sam je punih sedam godina, jer je za neke njene segmente bilo potrebno  pročitati pet do deset knjiga i analizirati mnoge stranice na internetu, kako bi pravi istorijski događaji, koji  se prožimaju kroz ovu fikciju, bili što vjerodostojniji. Radnja romana je postavljena između drevnih  vremena i današnjice. Ova intelektualna avantura koja se dotiče politike, religije, ljubavi, erotike i teorija  zavjere, je višeslojna priča sa nekoliko preokreta u završnici. Knjiga je orginalno pisana na engleskom  jeziku i njeno pisanje sam završio 2009. godine, kada sam je i postavio na web portal  www.authonomy.com, koji je bio u vlasništvu Harper Collins-a (jednog od najvećih svjetskih izdavača). 


Dvanaesta kuća se je na ovom portalu, u izboru od 12000 knjiga, u roku od 5 mjeseci, popela na poziciju broj 4. Nekoliko godina kasnije sam odlučio da svoj roman prvjenac prevedem na bhs jezik kako bi i  domaća publika dobila priliku da se upozna sa ovom istorijskom avanturom. Prevod koji sam lično radio  sam završio prije godinu dana.” - kazao je Zečević. “Kada sam upoznao Bojana i kad mi je u kratkim crtama objasnio o kakvom rukopisu je riječ, pomislio sam da bi ovaj pisac mogao biti bosanski Den Braun. Niti jednog trenutka nisam dvojio o tomu treba li  objaviti ovaj rukopis, naravno da treba. Činjenica da je Bojan Sarajlija na privremenom radu u nekakvim  londonima, parizima i beogradima, posebno me je motivirala. Jer ovoga pisca moramo vratiti kući. U  Sarajevo. U Bosnu i Hercegovinu, gdje realno i pripada.” - kazao je Šikalo. 

Bojan Zečević je završio Drugu Gimnaziju u Sarajevu, diplomirao "Computer Science" na Imperial  College-u u Londonu, te radio kao trgovac čelikom na međunarodnom tržištu od Rusije do Jugo-Istočne  Azije. U svojoj poduzetničkoj karijeri bavio se trgovinom nekretninama u Londonu, te obnašao funkciju  direktora i vlasnika modne agencije Ieve models u Londonu. 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Foto: Mirnes Mašić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.