x

START ISPRED VIJEĆNICE

U Sarajevu se održava maratonska utrka koja se uporedo odvija na četiri staze!

Ispred sarajevske Vijećnice jutros je u 7 sati počela najveća maratonska utrka u BiH, a koja se treći put održava u glavnom gradu naše države i na kojoj će, prema riječima organizatora, nastupiti 1.200 učesnika iz 29 zemalja svijeta.


Na utrci učestvuje i sedam ekipa koje pomažu osobama sa invaliditetom u kolicima i to pet ekipa iz Jagodine (Srbija) te dvije ekipe su iz BiH (Sarajevo i Kakanj).

Među učesnicima utrke je i trkač iz Srbije koji ima 88 godina (Vlada Stevanović).


Utrka će se uporedo odvijati na četiri staze, a svaki takmičar odabrao je između trčanja maratona (42 km), polumaratona (21 km) ili Memorijalne utrke Osman Junuzović (5 km), a uz sve to za djecu – ovisno od uzrasta – organizovana je dječija utrka na 460 metara, odnosno 920 metara.

Maratonska utrka je tehnički najteža utrka (42 km) koju odlikuje trasa koja spaja gradove Sarajevo i Istočno Sarajevo, a proteže se od Vijećnice, preko Dolac Malte, Vrela Bosne, Hrasnice, Lukavice, Mojmila, do stadiona FK Željezničar, odakle se nastavlja preko Skenderije do cilja na trgu Vijećnica. Učesnici imaju vremenski limit od 6 sati da stignu do cilja.


KJKP GRAS najavio je izmjene u odvijanju javnog gradskog prevoza zbog održavanja maratonske utrke.

Polumaratonska utrka je vjerovatno najbrža polumaratonska utrka u regionu (21 km), te je omiljena staza za postizanje ličnog rezultata na toj dužini. Proteže se od Vijećnice, preko Dolac Malte, Vrela Bosne, do Hrasnice gdje je i cilj. Vremenski rok za takmičare da stignu do cilja iznosi 3 sata. Za učesnike utrke osiguran je autobuski prijevoz do trga Vijećnica.


Najkraća, ali i najbrža utrka u sklopu TCM Sarajevskog maratona je Memorijalna utrka Osman Junuzović (5 km). Proteže se od Vijećnice do Dolac Malte gdje je cilj. Povratak trkača do trga Vijećnica osiguran je tramvajima. Vremenski limit utrke je 45 minuta.

Za naše mališane uzrasta od 6 do 14 godina tu je "Kids run" utrka koja će se trčati oko trga Vijećnica. Uzrast od 6 do 10 godina trči jedan krug dužine 460 metara, dok uzrast od 11 do 14 godina trči dva kruga.

.

.

.

.

Foto: Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.