x

U Sarajevu se održava prvi internacionalni Kongres dječje i adolescentne psihoterapije! (GALERIJA)

U Sarajevu se u periodu od 18. do 21. oktobra u Hotelu Hills održava Prvi internacionalni Kongres dječje i adolescentne psihoterapije na temu: “Mjesto psihoterapije u očuvanju zdravlja i dobrobiti djece i adolescenata”. Kongres ima za cilj istaći postojanje potrebe za povećanjem svjesnosti svih stručnjaka iz oblasti zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja i pravosuđa o važnosti multidisciplinarne i intersektoralne suradnju u očuvanju zdravlja i dobrobiti djece i mladih.

Organizator kongresa je BHIDAPA - Bosansko-hercegovačka integrativna dječja i adolescentna psihoterapijska Asocijacija u partnerstvu sa UNICEF-om.

„Dijete nije prošlost individue, ono je njena sadašnjost i budućnost. Čini nam se značajnim da kroz ovaj Kongres pošaljemo poruku da kroz odgovoran odnos sa poštovanjem i ljubavlju njegujemo dijete, a kroz njega i Čovječanstvo! Nadamo se da će Kongres kreirati mjesto istinskog susreta koji će potaknuti odnos povjerenja i ljubavi.“ Istakla je dr. sc. Mirela Badurina, gestalt psihoterapeut i dječji i adolescentni integrativni psihoterapeut, osnivač i direktor BHIDAPA i predsjednica Programskog odbora Kongresa.


Kongres je mjesto susreta različitih disciplina koji će kroz razmjenu iskustava, najave novih trendova, predstavljanje psihoterapijskih praksi omogućiti sudionicima da osvijeste i ojačaju vlastite kapacitete, osnaže međusobne mreže i time djeluju na bolje razumijevanje problematike mentalnoga zdravlja djece i mladih unutar sistema. Kongres se po prvi put na ovakav način organizuje u svijetu.


„U vrijeme u kojem se često govori da su djeca i mladi naša budućnost, kada sve više prepoznajemo važnost zdravlja i zdravog načina života, od ključne je važnosti aktivno djelovati po pitanju mentalnog zdravlja djece i mladih, koje po istraživanjima i praksi nije na zavidnoj razini, a to je nešto što svi članovi društva trebaju uzeti s ozbiljnošću i odgovornošću. Ovo okupljanje stručnjaka mentalnog zdravlja, koji kroz psihoterapiju svakodnevno pomažu djeci i mladima, potrebno je kako bi se povezali, unaprijedili svoja znanja i vještine kroz iznimno kvalitetna predavanja i radionice te kako bi se međusobno podržali i inspirirali za daljnje djelovanje. Izrazito se veselim kao stručnjak i kao čovjek susretu u Sarajevu i zahvaljujem organizatorima na prijeko potrebnoj, a dosad u regiji neostvarenoj inicijativi te vjerujem da ćemo osnažiti suradnju pa se ubuduće susretati puno češće.“ Istakla je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinički psiholog i psihoterapeut, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.


Ideju za organiziranje ovog Kongresa inicirali su rezultati istraživanja na našem području koja govore da je skoro svako 4 dijete u visokom riziku za razvoj mentalnog poremećaja. Veliki je broj djece koja pate, a nedovoljan broj stručnjaka koji prepoznaju specifične simptome koje se manifestiraju kod djece i adolescenata.

„Psihoterapija djece uveliko se razlikuje od psihoterapije odraslih i zbog toga je neophodna specifična edukacija. Primjena metoda psihoterapije odraslih u tretmanu djece smatra se ne samo neadekvatnom, nego i neetičnom. Zakoni o psihoterapiji u regiji nalažu da psihoterapeuti koji rade sa djecom i mladima zato moraju imati posebno dodatno obrazovanje“ naglasila je Sabina Zijadić Husić, psiholog, geštalt psihoterapeut i dječji i adolescentni integrativni psihoterapeut.


Zajednički stav stručnjaka okupljenih na kongresu je da stručnjaci imaju odgovornost da kroz multidisciplinarnu i intersektoralnu suradnju aktivno djeluju na očuvanju zdravlja i dobrobit djece i mladih“

„Kongres je jedan od najznačajnijih događaja u području znanosti koji promovira nove znanstveno prihvatljive metode i pristup potpori djece i adolescenata. Kongres je važan ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i za cijelu regiju jugoistočne Europe. Kongres dolazi u vrijeme kada se psihijatrija i medicina nalaze na raskrižju i kada se zahtijevaju novi pristupi u zaštiti mentalnog zdravlja, kad je potrebno jačanje suradničke prakse, kontinuitet skrbi, ali i jačanje socijalne inkluzije. Neka ovaj kongres bude prvi korak ka suradnji lokalnih zajednica, drugih sektora i kreatora politike u uključivanju psihoterapeuta u planiranju aktivnosti za poboljšanje zdravlja djeteta“ istakao je Primarijus dr. Goran Čerkez, dopredsjednik Programskog odbora Kongresa i pomoćnik Federalnog ministra zdravstva.

„Budućnost čovječanstva ovisi o svakom pojedincu, njegovim osjećajima, vrijednosnim sistemima i odnosima prema sebi i okruženju. Prvi kongres o psihoterapiji djece i adolescenata ima za cilj prikazati potrebe djece, pomoći u prepoznavanju problema i naučiti optimalne pristupe kako bi djeci omogućili pozitivan razvoj, zadovoljile dječje potrebe na kvalitetan način i stvorili uvjeti za pravilan mentalni razvoj uz optimalno poticanje dječjih sposobnosti“ istakla je Predsjednica Kongresa, uvažena profesorica Dubravka Kocijan Hercigonja, dječji psihijatar i psihoterapeut, Predsjednica Evropskog interdisciplinarnog terapijskog servisa za djecu i mlade.

Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a koji je glavni partner konferencije, je ovom prilikom izjavila: „UNICEF bi želio vidjeti svijet u kome ni jedno dijete ne umire od bolesti koje se mogu spriječiti i u kome svako dijete dostiže svoj puni potencijal. Da bi se do toga došlo, UNICEF posmatra zdravstvene potrebe djeteta u svim životnim dobima i prepoznaje potrebu za jačim naporima kako bi se odgovorilo na rastuće nejednakosti u zdravstvenom stanju. To uključuje i fokus na specifične potrebe i uklanjanje barijera baziranih na rodnim razlikama koje određuju da li će dječaci i djevojke biti u stanju dostići svoj puni potencijal u zdravlju i blagostanju.“


Foto: Mirnes Mašić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.