x

Zenica

U Zenici održan Drugi Kids Rugby Fest! (GALERIJA)

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra.
Rugby klub “Čelik” Zenica organizovao je danas Drugi Kids Rugby Fest u Zenici, za djecu uzrasta od šest do 14 godina. Na ovoj manifestaciji u Zenici učestvovalo je oko 450 djece iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Italije.

Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH rekao je na otvaranju današnje manifestacije kako je ovo dobra baza za jačanje prijateljstva u regionu.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje, sa klubom “Čelik” što nam predstavlja važnost za širenje prijateljstava. Ragbi je sport koji volim, sport koji spaja ljude, takmičimo se, igramo snažno, rukujemo se i zajedno uživamo u igri. Želim vam svima uspješno takmičenje i da stvorite nova prijateljstva i uživate u igri”, rekao je Field, kojem su organizatori turnira uručili i prigodnu zahvalnicu. 


Promocija zdravog načina života

Carlo Marcotulli, šef Odjela za trgovinu i kulturu u ambasadi Italije u BiH, rekao je kako ovakve sportske manifestacije, koje za cilj imaju promociju zdravog načina života imaju veliki značaj za sve.

“Moram čestitati klubu Čelik, a i gradu Zenici na ovakvoj manifestaciji, jer ovdje imamo osim sporta i promociju zdravog načina života i ishrane. Glavni razlog što smo željeli da učestvujemo u ovom događaju je što sport, a posebno ragbi pridaju značaj fer takmičenju, timskom radu, poštovanju raznolikosti i protivnika”, rekao je Marcotulli.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, rekao je kako je ovo treća velika manifestacija u ovoj godini na kojoj je prisutan,a organizator je zenički ragbi klub.

“Čestitam ragbi klubu “Čelik” 47 godina postojanja, to je velika stvar. Ovaj klub je veoma aktivan, ovo je treća velika manifestacija u ovoj godini kojoj ja prisustvujem, a tek je polovina petog mjeseca. Želim da bude još ovakvih takmičenja. Želim vam puno sportskog uspjeha i da igrate jako, ali bez povreda”, rekao je Kasumović.


Veliki broj djece

Goran Zovko, predsjednik Rugby kluba “Čelik” Zenica rekao je kako je veliki uspjeh okupiti ovoliki broj djece.

“Danas imamo oko 450 djece na terenu, a dolaze nam iz Srbije, Hrvatske, te naši prijatelji iz Italije. Možemo reći da je ovo internacionalni turnir jer imamo 10 klubova koji učestvuju i mislim da će ovo biti divan dan za ragbi. Ragbli klubovi u BiH rade na pridobijanju djece, a to ide teško. Mi imamo sreće ali i znanja da smo privukli ovoliko djece”, rekao je Zovko.

Dobrivoje Negić iz Rugby kluba Loznica iz Srbije rekao je kako su ovakvi događaji od velike važnosti za sve, s obzirom da ragbi nije svugdje popularan.

“Imamo prilično mlad dječiji sastav, koji smo osnovali prije godinu i po. Loznica je klub osnovan 2015. godine, veoma mlad i prvi smo takav u zapadnoj Srbiji. Došli smo sa kategorijom U14 sa 11 igrača, na poziv naših prijatelja iz Zenice, koji su gostovali kod nas. S obzirom da je ragbi poprilično nov sport u našem kraju i u naletu je trenutno u Srbiji, iako je imao pad tokom devedesetih godina, prilično smo zadovoljni odzviom djece. Ragbi klub Loznica ima oko 50 djece u dvije uzrasne kategorije i prezadovoljni smo jer je ragbi u Loznici još uvijek velika nepoznanica”, rekao je Negić.

.

.

.

.

.

.

.

.

Foto : Pahuljko/
Tekst : Radio Zenit

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.