x

Zenica

U Zenici održana 33. Međugradska izložba ptica i sitnih životinja! (GALERIJA)

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra.
U Zenici je otvorena 33. Međugradska izložba ptica i sitnih životinja, na kojoj je predstavljeno oko 1400 eksponata. Na izložbi učestvuju izlagači iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i gradova regije, javlja Anadolu Agency (AA).

Almir Muco, predsjednik Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica rekao je kako će na izložbi koja će trajati do nedjelje popodne biti predstavljeno blizu 1.400 eksponata.

“Građani mogu vidjeti 1.400 eksponata, golubova, ptica, kunića i peradi. Prošle godine smo imali projekat 7 autohtonih rasa Bosne i Hercegovine, a to će građani moći vidjeti i večeras. Naše udruženje je raspisalo i natječaj u 78 škola ZDK, te nam je pristiglo oko 300 likovnih i literarnih radova na temu ‘Moj ljubimac’, te će sutra biti izloženi, a za najbolje slijede i nagrade. Osim izložbe ptica i sitnih životinja, bit će održana i smotra pasa azijata i kangala. Imamo oko 400 ptica, 650 golubova, 170 peradi i 45 kunića na izložbi, a izlagači su iz cijele Bosne i Hercegovine, ali imamo i izlagače iz Novog Sada, Sombora, izlagače iz Švicarske i Švedske. U subotu ćemo organizovati i okrugli stol na temu autohtone vrste prevrtača, to će biti jedna vrsta edukacije”, rekao je Muco. 

Goran Jerkić jedan je od uzgajivača golubova i član zeničkog udruženja. 

“Ja sam se odnedavno opet počeo baviti ovim. Kao dječak sam gajio golubove, kuniće i kanarince, a kako sam krenuo u školu, malo sam stao sa tim. Sada, u starijim godinama, vratio sam se tome te uzgajam i golubove i perad. Što se tiče zahtjevnosti bavljenja ovom vrstom hobija, pokušat ću to objasniti kroz primjer kafe: kafa je u prosjeku 1 KM, to je za godinu 365 KM. Ako uzmemo da je kilogram žita oko 36 feninga, za godinu dana imate tonu hrane s kojom možete odnjegovati oko 70 golubova. Ljubav postoji odavno, ali je to i ljubav prema nauci. Kroz uzgoj golubova imate priliku da proučavate i primjenjujete genetiku u praksi”, rekao je Jerkić.

Jerkić je rekao i kako su se nekada životinje gajile najviše radi mesa, a sada je to iz ljubavi.

“Najbolja varijanta da se neko krene baviti ovime je da dođe u lokalno udruženje i da godinu do dvije stažira, da proba. Nekada su se životinje najviše uzgajale radi prehrane. Kada se radi o golubovima, jedna svjetski poznata rasa, orijentalni prevrtač, je njemačka rasa, ali potiče s ovih prostora. Njih je na naše prostore donijela turska vojska za vrijeme osvajanja Balkana, i Begova čorba, koju mi dobro poznajemo je bila ustvari od mesa goluba, a ne od pilećeg mesa. To je potvrda da je uputno baviti se uzgojem sitnih životinja, jer se na taj način može obezbijediti i sopstvena porodica, iako mi to ne radimo iz tih potreba, nego iz ljubavi”, rekao je Jerkić.

Jerkić najviše gaji golubove zeničke prevrtače, ali ima i drugih rasa u svom golubarniku.

“Bosna i Herceogvina u ovom trenutku ima svojih 8 rasa golubova, a jedna od njih je i zenički prevrtač. Trebalo je preko 30 godina da se ta rasa definiše i ovaj golub je najveći ‘šminker’. Taj zenički prevrtač je za tih 30-ak godina pojeo u žitu preko 2 miliona KM. Kada to ispričate ljudima, niko to ne vjeruje. Pitanje zahtjevnosti je takvo da gajimo životinje iz ljubavi. Meni je bitno da imam bolje golubove od mojih kolega, jer na prijateljskoj kafi onda tu kafu plaća onaj čiji su golubovi lošiji”, zaključio je Jerkić.

Izložba ptica i sitnih životinja otvorena je uz prigodan kulturno-umjetnički program u hali sajma ZEPS na Kamberovića polju u Zenici. Ulaznica za odrasle je 2 KM, dok je za djecu 1 KM, a najmlađi su imali priliku i da se fotografišu s izloženim kunićima.



Foto : Pahuljko

Izvor : Radio Zenit

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.