x

Zenica

U Zenici održani 6. folklorni susreti djece i mladih „Sitno kolo okolo“!

U Hrvatskom domu su održani 6. folklorni susreti djece i mladih pod nazivom „Sitno kolo okolo“. Organizator je Gradsko kulturno umjetničko društvo Filigran.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije šesti foklorni susreti “Sitno kolo okolo” su okupili samo tri kulturno-umjetnička društva: KUD „Željezara” Zenica, KUD „Plamen“ i najmlađa folklorna grupa domaćina GUD „Filigran“. Riječ je o djeci i mladima kojima je folklor prije svega ljubav, poput 21-godišnjoj Adni Grahić koja se folklorom bavi već 16 godina.


„Danas igramo „Kreševsko polje“ to su igra iz Kreševa, ali igramo sve igre. Naše društvo ima deset koreografija i isto toliko narodnih nošnji, a ja volim sve igre. Kreševske su hrvatske igre i razlikuju se od naših tradicionalnih muslimanskih narodnih igara po tome što su staloženije na sceni“, kazala nam je Adna, članica KUD „Željezara” Zenica. Prema riječima članice istog društva Farah Ibraković folklor je ljubav i druženje.


Folklor njima jeste ljubav, ali je važno znati i da je to način bijega od brojnih pošasti modernog društva.

„Jako je važno za djecu da igraju folklor. Mene su roditelji kao malu usmjerili i dan danas sam u folkloru. Našoj djeci u društvu uvijek kažem da je bolje da su na folkloru gdje se druže i troše višak energije nego da su vani, na ulici. Oni stvarno uživaju u probama i vjerujte da lakše uče teže igre, nego one koje su manje zahtjevne”, riječi su Hanah Žerić, koreografkinja GUD „Filigran“.

.

.

.

.

.

.

Pahuljko / zenicainfo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.