x

zaštitinica okoliša

Udruženje EVA – prva organizacija u BiH koja se zalaže za prava životinja!

Udruženje za prava životinja i okoliš EVA registrovano je 4. jula 2019. godine, a aktivni članovi udruženja su Maida Šabeta (1983), Nora Mahmutović (1994) i Zerina Hodžić (1998) iz Sarajeva, te Jasmina Redžepagić (1976) i Alija Osmić (1999.) iz Tuzle, kao i dizajneri Udruženja: Andrea Mirnić (1992) i Dino Mahmutović (1992) uz mnogobrojne volontere i vanjske saradnike.

Preteča EVA-e je neformalna grupa građana “Koalicija bez krzna BiH”, a koja je vodila žustru borbu za očuvanje zakonske zabrane uzgoja životinja radi krzna. Nastavkom rada se ukazala potreba za osnivanjem registrovane organizacije, kojoj je cilj ukidanje svih oblika eksploatacije životinja, uz strateški i planski pristup, a o svemu ovome možete se informisati putem njihove stranice: https://www.instagram.com/ecoveganimals/

Udruženje vodi nekoliko aktivnih kampanja, od kojih su trenutno najaktivnije Chicken revolution i kampanja protiv eksperimenata na životinjama, pod nazivom “Koliko boli tvoj make-up?”.

Chicken revolution je kampanja krovne Organizacije OWA (Open wings alliance) koja sa još preko 50 država svijeta vodi borbu protiv kaveznog sistema držanja koka nesilica.


Kampanja protiv eksperimenata na životinjama je kampanja koja za cilj ima sprovođenje Zakona o dobrobiti životinja koji jasno nalaže zabranu testiranja kozmetike i sredstava za čišćenje na životinjama, te time Udruženje želi stvoriti komunikaciju sa domaćim kozmetičkim brendovima. Uz ovu kampanju se cilja javnost koja koristi proizvode testirane na životinjama, s ciljem da isti pređu na cruelty-free.


Također u sklopu ove kampanje, EVA za partnera ove kampanje ima Veterinarski fakultet u Sarajevu.

Na konferenciji o humanim inovacijama u edukaciji “Ibrahim Arnautović” koja je održana 30. i 31.oktobra 2020. godine je svečano potpisan ugovor sa Veterinarskim fakultetom, uz press konferenciju. Na istoj konferenciji se spominjao lik i djelo profesora doktora Ibrahima Arnautovića koji je 2003. godine dobio prestižnu nagradu od strane InterNICHE za izradu alternativnog modela, koji je predstavljen na mnogim međunarodnim i svjetskim kongresima.


Zahvaljujući potpisanom ugovoru i doniranjem 3D printera od strane udruženja prema Veterinarskom fakultetu, fakultet prestaje koristiti životinje u svrhu edukacije, te se više orjentiše na upotrebu alternativnih modela, kako bi što bolje pripremio studente za rad sa životinjama. Ovaj fakultet je i ranije u mnogim slučajevima zamijenio eksperimente na životinjama, mnogim alternativnim softwareima i modelima urađenim u radionici, u sklopu fakulteta.


Ove godine najavljuju još jedno održavanje ovakve konferencije, sa pozivom cijelom Univerzitetu u Sarajevu, te se nadaju da će što veći broj obrazovnih institucija u našoj zemlji preuzeti alternative eksperimentima na životinjama.


Udruženje je pokrenulo i svoj vlastiti EVA-in Vegan Izazov uz velikodušnu pomoć i podršku “Animals Now” organizacije koja je začetnik međunarodno poznatog “Challenge 22”. EVA-in Vegan Izazov je namijenjen za regiju Bosne i Hercegovine kako bi svi koji su zainteresirani za biljnu ishranu imali jedan vid vodilje i podrške na putu ka veganstvu.

U duhu mjeseca Ramazana je i EVA-in Vegan Izazov poprimio tu atmosferu, te traje 30 dana za razliku od uobičajenih 22 i dnevno se sastoji od dva izazova, koji se tiču recepata ili aktivnosti učesnika/ca. Zahvaljujući njihovim sponzorima (Biona, BioFan, Kana Healthy Market, Veselo zrno) nagrađuju učesnike ovog izazova bogatim poklon paketima.

EVA je jedini certificirani predstavnik V-Oznake u BiH. V-Oznaka je međunarodno prepoznatljiv i registrovan simbol za označavanje veganskih i vegetarijanskih proizvoda. Njome se označavaju prehrambeni i kozmetički proizvodi. Ovaj pečat kupcima predstavlja znak kojem mogu vjerovati, a njihovu kupovinu čini bržom i jednostavnijom. V-Oznaka je jedina neovisna oznaka u Evropi u kategoriji veganskog i vegetarijanskog označavanja.

Saradnja sa domaćim prehrambenim firmama teče bolje nego očekivano za sredinu u kojoj živimo. Najpoznatiji veganski brend u BiH ‘’Biona‘’ je direktni partner Udruženju i prvi ponosni nosilac V-Oznake u našoj zemlji.

.

EVA najavljuje još jedan Vegan Fest Sarajevo, drugi po redu, i to 17.7. ove godine ispred BBI centra, odnosno na Trgu Djece Sarajeva u saradnji sa MH Solutions marketinškom agencijom. Prošlogodišnji je, zbog pandemije koronavirusa održan online, a isti je gledalo čak 12.000 ljudi.

.

Rad udruženja možete podržati ili više saznati putem društvenih mreža:

https://ecoveganimals.com/

https://facebook.com/EcoVegAnimals

https://www.instagram.com/ecoveganimals/

https://www.instagram.com/chicken_revolutionbyeva/

https://www.facebook.com/chickenrevolutionbyeva/

.

.

.

.

.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.