x

Ugledni ljekar iz Jordana donirao 30.000 KM sarajevskoj bolnici!

Posljednjih dana u bosanskohercegovačkoj javnosti uvelike se komentiralo zašto zemlje arapskog svijeta, konkretno Ujedinjeni Arapski Emirati, šalju pomoć u borbi protiv koronavirusa u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, a ignoriraju Bosnu i Hercegovinu.

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izjavio je da su takvi događaji posljedica "međusobnog nerazumijevanja politika", te da su "politike - politike i njima se "ne smije dozvoliti da naruše dobre odnose među narodima".

Koliko je reis Kavazović bio u pravu potvrđuje primjer iz jedne druge arapske zemlje – Jordana. Naime, ovih dana Ambasada Bosne i Hercegovine, u koordinaciji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, radi na prikupljanju pomoći u borbi protiv koronavirusa.


Mato Zeko, ambasador BiH u Jordanu potvrdio je za Radiosarajevo.ba da se bosanskohercegovačka zajednica u Jordanu, koja okuplja 1.200 ljudi, uvelike angažirala u toj humanoj misiji. Poslije izbijanja pandemije ovi ljudi, koji se inače okupljaju svake prve subote u mjesecu, nesebično su izrazili spremnost da pomognu.

Međutim, među prvima se odazvao je Dr. Iyad Ismail jedan od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti oftalmologije, koji je rođen u Palestini 1963. godine, živi i radi u Jordanu, a izuzetno je vezan za Bosnu. Kako i ne bi kada je oženjen Bosankom...


Dr. Iyad je sredinom 80-tih najprije boravio u Beogradu, gdje je učio jezik, a potom studirao na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci. Tokom agresije na BiH radio je u sarajevskoj bolnici Koševo gdje je do 1993. godine obavio više od 3.000 operacija.

Za svoje zasluge u zdravstvenom sektoru dobio je bh. državljanstvo, a nagrađen je i najvećim raznim priznanjem "Zlatni ljiljan". Vratio se u Jordan gdje je utemeljio uglednu kliniku, a od prije nekoliko godina ponovo povremeno djeluje u BiH.

"Doktor Iyad je ponudio ličnu donaciju od 15.000 eura. Najprije se razmišljalo o kupovini opreme, ali s obzirom na visoku cijenu, Dr. Ismail je odlučio da iznos pomoći uplati na račun Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, da oni usmjere u nabavku onog što je najpotrebnije. Kako smo informirani, donacija je već uplaćena. Dr. Iyad je pokazao svoje veliko srce i ljubav prema BiH. U ime Ambasade mu se najiskrenije zahvaljujemo, a akcija prikupljanja pomoći u Jordanu se nastavlja", kazao je ambasador Zeko za Radiosarajevo.ba. 



(Radiosarajevo)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.