x

Uključena klima ili spušeni prozori: Kada auto više troši?

Na pitanje da li je tvrdnja da vožnja sa uključenim klima uređajem utiče na potrošnju goriva - mit ili istina, odgovor je onaj koje će se većini vozača manje dopasti.

U vožnji sa uključenom klimom svakako raste potrošnja ali, ako je za utjehu, i u vožnji sa otvorenim prozorima auto također više troši. To se, međutim, u većini slučajeva ne može uporediti sa upotrebom klime.

Kada su napolju velike vrućine i temperature između 30 i 40 stepeni Celzijusa, većini vozača nije teško da donesu odluku da li da voze sa uključenom klimom (ukoliko je imaju u automobilu) ili bez nje.

Međutim, klima svakako bolje hladi, ali povećava potrošnju goriva čak i više nego bilo koja druga sporedna funkcija automobila. Tako se potrošnja goriva tokom vožnje sa uključenim klima uređajem, u prosjeku, povećava za 8 do 10, ali u ekstremnim slučajevima čak iz za do 20 odsto.


Učestali rad klime predstavlja dodatno opterećenje za motor automobila, a ono zavisi i od veličine unutrašnjeg prostora kabine, visine spoljašnje temperature, snage motora i drugih uslova vožnje.

S druge strane, svi sistemi i uređaji u kolima koju su aktivirani tokom vožnje crpe struju iz akumulatora (brisači, radio, uređaji uključeni na USB utičnice), pa motor sav taj utrošak struje mora da nadoknadi. Zato agregat to "naplaćuje" povećanom potrošnjom goriva.

Međutim, ovdje treba reći da i brza vožnja sa spuštenim prozorima, umjesto uključene klime, u nekim slučajevima može da poveća potrošnju čak i više nego vožnja sa uključenom klimom (u zavisnosti od toga koliko je brza). Do toga dolazi zato što vazduh koji kroz prozore ulazi u kabinu, stvara dodatno opterećenje koje "tjera" motor da radi napornije kako bi mogao da pokreće automobil istom brzinom, prenosi Telegraf.


Dakle, bilo da je u pitanju klima ili otvoreni prozori, ne postoji način da rashladite kabinu automobila, a da to dodatno ne poveća potrošnji goriva.

A kako temperatura u kabini parkiranog automobila ljeti može da dostigne i više od 50 stepeni Celzijusa, automobil je svakako prije vožnje potrebno rashladiti. Zato izaberite onu metodu rashlađivanja koja vama najviše odgovara (ili nađite hlad u blizini, pretjerajte auto tamo pa otvorite sva vrata i prozore dok vrela ne izađe), ali nipošto ne sjedajte u potpuno nerashlađeno vozilo.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.