x

Uključite se u život vašeg djeteta

Pomaganje djetetu kako bi se osjećalo voljeno i posebno, nezavisno od svoje braće i sestara, može oblikovati njegov identitet i stvoriti zdrav osjećaj vlastite vrijednosti i samopoštovanja u budućnosti. To je poduhvat vrijedan truda.

Laura Kaufman, licencirani dječji psiholog iz Kalifornije, ističe da djeca koja ne osjećaju posebnu vezanost uz roditelje, kasnije u životu mogu ispaštati zbog toga.

"Manje je vjerovatno da će ta djeca slijediti pravila domaćinstva i vjerovatnije je da će se takmičiti za pažnju roditelja na manje pozitivne načine, uključujući svađe s braćom i sestrama, ili izvođenje nepodopština u školi", dodala je Kaufmanova.

Cilj roditelja trebalo bi da bude prenošenje bezuslovne ljubavi kroz fokusiranu pažnju, ali uz jasna ograničenja koja će ih naučiti kako da se nose s neizbježnim prekidima iste te pažnje. Ta ravnoteža pomoći će im da shvate kako će uvijek postojati vrijeme kada će imati potpunu pažnju roditelja, ali isto tako će postojati i ono vrijeme kada je neće imati uopšte.


Uspostavljanje kontakta očima

Možda vjerujete kako možete istovremeno slušati svoje dijete i provjeravati e-mail na mobilnom telefonu, međutim dijeljenje vaše pažnje može djetetu stvoriti osjećaj da ga stavljate na drugo mjesto. Tako da idući put kad vaše dijete poželi pričati s vama, najbolje bi bilo kada biste mu se potpuno posvetili uz uspostavljanje kontakta očima. Nemojte zaboraviti postaviti pitanje ili dva kako biste pokazali da zaista slušate i da ste prisutni. Naravno, ako ne možete odgoditi ono što radite u tom trenutku, objasnite to djetetu i zamolite ga da vam da još koji trenutak vremena kako biste dovršili ono što radite, ali mu se obavezno obratite kada budete gotovi.


Provedite svaki dan barem neko vrijeme zajedno bez prekida

Ne morate izdvajati veliku količinu vremena, jer će čak deset minuta dnevno učiniti čuda. Dozvolite djetetu da odluči na koji način ćete provesti to vrijeme i, ako ste u mogućnosti, isključite telefon.


Postavljajte brižna pitanja

Umjesto toga da svom djetetu postavljate generička pitanja poput: "Kako je bilo u školi?", možete im pokazati koliko ste uključeni u njihove živote specifičnijim i detaljnijim pitanjima. Na primjer, možete ih pitati kako je prošao test iz matematike ili šta se događa u njihovoj omiljenoj seriji.


Stvarajte značajne tradicije

Značajne tradicije ne moraju uključivati nikakve složene i detaljne planove. Radi se o kvalitetnom provođenju vremena jedan na jedan i stvaranju uspomena koje će trajati cijeli život. Mogli biste stvoriti nedjeljnu tradiciju zajedničkog pečenja palačinki za doručak. Također, jednom mjesečno možete počastiti dijete odlaskom na neko njegovo najdraže mjesto, u park ili na omiljeni kolač. Takve jednostavne tradicije mogu zaista puno značiti u izgradnji posebnog odnosa između roditelja i djeteta.


Budite osjećajni

Poljubac u obraz ili veliki zagrljaj prije spavanja samo su neki od načina kako možete svom djetetu pokazati kako se osjećate. To će rezultirati djetetom koje se osjeća voljenim. Ako se ne volite grliti, smislite svoj tajni pozdrav ili riječ sa svakim djetetom.


Volite ono što oni vole

Sigurno niste uzbuđeni poput njih novom linijom igračaka koja je baš neki dan izašla, ali ako im pokažete da volite stvari koje oni vole, pokazaćete im koliko su vam važni. S entuzijazmom slušajte dok vam objašnjavaju taktiku kojom su slagali svoj novi lego dvorac i pomozite im da njeguju svoje hobije.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.