x

UPOZORENJE ORBANU

Ukrajinska zvaničnica zaprijetila gašenjem naftovoda kojim se Mađarska snabdijeva iz Rusije!

Savjetnica ministra energetike Ukrajine i bivša zamjenica ministra vanjskih poslova Olena Zerkal smatra da bi naftovod Druzhba mogao postati instrument utjecaja Ukrajine na Mađarsku.

Ona je to rekla tokom onlajn diskusije Kijevskog bezbjednosnog foruma, prenosi European Pravda.

"Ukrajina ima divnu polugu u svojim rukama – naftovod Druzhba", rekla je Zerkal.


Ona je naglasila da zasebna linija naftovoda Druzhba ide ka Mađarskoj i da bi joj se "nešto moglo dogoditi".

"I, po mom mišljenju, bilo bi vrlo prikladno da se tome nešto desi. Međutim, opet, na Vladi i predsjedniku je da odlučuju o političkim pitanjima, da li zaista želimo razgovarati s Orbanom na jeziku koji on razumije i koje nameće Evropskoj uniji, ili ako još nismo spremni za to", rekla je Olena Zerkal.


Zbog stava Mađarske, proces odobravanja naftnog embarga EU Rusiji je zastao.

Međutim, EU se nada da će se uspjeti dogovoriti o sankcijama protiv ruske nafte prije sastanka Evropskog vijeća koji će se održati sljedeće sedmice.


Ministri vanjskih poslova EU nisu bili u mogućnosti da deblokiraju pitanje naftnih sankcija Rusiji na sastanku u Briselu 16. maja zbog protivljenja Mađarske.

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó rekao je da Mađarska od posjete predsjednika Evropske komisije Budimpešti početkom maja nije primila nijedan ozbiljniji novi prijedlog za uvođenje naftnih sankcija Rusiji.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.