x

mole za pomoć

Ukrajinski zapovjednik iz Mariupolja: Živimo zadnje sate! Zapad, spasite nas!

Rusko ministarstvo odbrane je postavilo novi ultimatum ukrajinskim borcima u Mariupolju, koji se odnosi na predaju i polaganje oružja danas, nakon 14 sati. Međutim, ovu ponudu nije prihvatio nijedan vojnik.

Ultimatum je upućen vojnicima koji se nalaze u industrijskom kompleksu Azovstal u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju, na jugoistoku države. Ovaj kompleks, odnosno čeličana je posljednje ukrajinsko uporište u gradu, u kojem su se prethodnih dana, a vjerovatno i od početka rata, vodile najžešće borbe.


"Ruske oružane snage, temeljene isključivo na humanitarnim načelima, ponovo predlažu da borci nacionalističkih bataljona i strani plaćenici prestanu s vojnim operacijama od 14:00 po moskovskom vremenu (13:00 sati po našem vremenu) 20. aprila i polože oružje", priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.


U saopćenju se navodi još i da tokom jučerašnjeg dana niti jedan ukrajinski vojnik nije prihvatio ponudu.

Ukrajina ovaj prijedlog nije još zvanično komentarisala, ali ukrajinski zapovjednik Serhij Volina iz 36. mornaričke brigade ukopane u željezari Azovstal, rekao je da ti vojnici "možda žive posljednje sate".


"Živimo možda svoje posljednje dane, pa i sate. Neprijatelj je 10 puta brojniji od nas", naveo je on.

Međunarodnoj zajednici je uputio apel da iz izvuku iz opkoljenog grada.

"Pozivamo i usrdno molimo sve svjetske čelnike da nam pomognu. Tražimo da nas izvuku i odvedu na teritoriju trećih zemalja", rekao je Volina.


Sudbina ovog grada je neizvjesna, s obzirom na to da je vrlo važna strateška teritorija za Vladimira Putina. Tokom prethodnih sedmica smo svjedočili "padu Mariupolja" više puta, međutim branitelji još uvijek ne dozvoljavaju da ovaj grad padne.

Situacija je teška, a lokalne vlasti kažu da se u čeličani, koja je posljednja linija odbrane grada, nalaze ukrajinski vojnici i civili. To Rusiju nije spriječilo od pokušaja da čeličanu u potpunosti sravni.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.