x

ZNATE LI KAKO SE PRAVI?

Uoči ramazana u mnogim domovima priprema se halva, isprobajte ovaj jednostavni recept

Muslimani u našoj zemlji tradicionalno uoči ramazana pripremaju halvu, s obzirom da nam se bliži mubarek mjesec donosimo vam recept za ovu slasticu.

Danas se Bosni i Hercegovini halva tradicionalno priprema povodom mubarek noći i uoči muslimanskih praznika, kao i povodom nastupanja ramazana.

U osmanskom periodu ovu slasticu su pravile i prodavale halvadžije u svojim halvadžinicama. Do 1908. godine u Sarajevu su imali posebnu čaršiju halvadžiluk. Tim poslom su se najviše bavili Makedonci, Albanci i Gorani.

Halva je slatko jelo koje se spravlja od brašna, masti ili šećera, te od sezama ili drugih dodataka.

Sastojci:

100 gr maslaca ili margarina

100 gr brašna

100 gr sećera

200ml vode

1 vanilin šećer

orasi ili kokos za dekoraciju

Način pripreme:

Prvo što ćete uraditi jeste rastopiti 100 grama maslaca i pustiti da se maslac potpuno istopi. Potom dodati 100 grama brašna. Potrebno je smjesu konstantno miješati 10 minuta, pri tom vodito računa da halva ne zagori.

U drugu šerpu stavite 200 mililitara vode i 100 grama sećera te dodajte i jednu kesicu vanilinog šećera. Potom vodu i šećer prokuhajte pa je ododajte u smjesu maslaca i brašna. Nakon nekoliko sekundi počnite miješati smjesu da se ne stvore grudvice.

Kada je halva gotova, ostavite nekoliko minuta da se ohladi, a potom je oblikujte pomoću kašike. Na kraju komade halve ukrasite sitno isjeckanim orahom ili kokosom.

Izvor: klix.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.