x

Uprkos enormnim cijenama Zlatibor i Kopaonik popunjeni do posljednjeg mjesta

Nadaleko je poznato kako su dvije najpopularnije planine, Kopaonik i Zlatibor, među najskupljim turističkim centrima Srbije. Međutim, uprkos vrtoglavo visokim cijenama, broj turista koji dolaze na ove planine neprestano raste i mi se pitamo dvije stvari: zašto i kako?

Ukoliko govorimo o prosječnom građaninu naše zemlje, luksuz je koji se ne može priuštiti. Ljetovanje u Srbiji je postalo je gotovo nedostupna kategorija za nekoga ko svakog mjeseca prima takozvanu srednju ili prosječnu platu. Stoga se ovom prilikom pitamo kako je moguće da su Zlatibor i Kopaonik, gotovo tokom svih sezona, popunjeni sve do posljednjeg mjesta?

Cijene na Zlatiboru - Da li ugostitelji žele samo dodatnu i brzu zaradu?

Za početak, krenimo od tačnih i provjerenih cijena. Kada planirate odmor, neophodno je da budete upućeni u većinu cijena turističkog mjesta koje izaberete. Zlatibor je jedan od planina koja posjeduje zaista veoma impresivnu turističku ponudu za sve generacije, a ta turistička ponuda neprestano raste i razvija se svakim danom. Sve ovo izaziva vrtogav rast cijena, koje iz sezone u sezonu postaju sve manje opravdane i realne? Da li jedan prosječan stanovnik naše zemlje sa lakoćom može da ih priušti?

Po svjedočenjima mnogih, kafa u većini kafića košta između 80 do 160 dinara, voćni sokovi koštaju oko 150 i 170 dinara, dok će vas pivo koštati između 200 i 250 dinara. Cijene su približne i veoma slične u većini popularnih kafića koji se nalaze u centru planine. I pored toga, tokom sezone i praznika, Zlatibor posjeti oko 30.000 do 40.000 turista, što nam jasno govori o turističkoj snazi ove planine, ali i očigledno sloju turista koji posjećuju ovu destinaciju.

Cijene na Kopaoniku - Koliko će vas koštati odmor u najboljem ski centru?

Kopaonik je uvijek dobra ideja za odmor tokom cijele godine, a pogotovo tokom zimskih mjeseci jer ova divna i veoma popularna planina posjeduje neke od najbolje uređenih ski staza u zemlji. Tradicija skijanja na planini je duga i neuništiva, a da li su njeni sadržaji dostupni svim džepovima?

Prema najnovijim podacima, domaća piva će vas koštati od 130 dinara, pa sve do 350 dinara. Kuvano vino između 150 i 320 dinara, Coca Cola oko 200 din, domaća kafa čak i do 170 dinara na pojedinim mjestima, dok će vas najpovoljnija varijanta koštati 100 din. Ukoliko ste ljubitelji espreso kafa spremite se izdvojite od 130 dinara, pa sve do 280 dinara za jednu šoljicu. Ukoliko na sve to dodate cijene hotela, smještaja, turističkih atrakcija i hrane, račun samo nastavlja da neprestano raste i raste, toliko da se čini kako mu nikada neće doći kraja.

Koliko će vas koštati prenoćište na Zlatiboru?- Spremite se na vrtoglave cijene

Zlatibor je planina koja je posljednjih nekoliko godina u gotovo neprestanoj izgradnji. Impozantne i velike vile, napravljene od najkvalitetnijeg kamena i drveta, mogu se danas zateći na svakom kutku Zlatibora. Smještajne jedince su raznolike, baš kao i njihove cijene. Na ovoj planini možete pronaći smještaj koji će vas koštati od 4000 dinara, pa sve do 10.000 dinara, u zavisnosti od toga koliko dana ostajete, kakav tačno smještaj želite i kakve sve pogodnosti su vam na raspolaganju. Zlatibor smještaj je tu da vam pruži isključivo najbolju ponudu raznolikih smeštajnih jedinica koje će da zadovolje sve vaše potrebe i želje, bilo da se opredijelite za kraći ili duži odmor.

Paprene cijene odmora na Kopaoniku

Kopaonik nimalo ne zaostaje za Zlatiborom kada je riječ o paprenim cijenama smeštajnih objekata. Ipak, kapaciteti Kopaonika nastavljaju da budu popunjeni bez obzira na tešku situaciju u zemlji i svijetu. Budite spremni da izdvojite finu količinu novca kako bi vaš odmor na ovoj planini protekao savršeno. Kopaonik smještaj je tu da vam pruži sve što vam treba za najbolji odmor ikad. Velika posjećenost planine prirodno je uticala da se turistička smještajna ponuda razvije u svim pravcima. Apartman sa dvije spavaće sobe, ukoliko imate sreće, možete pronaći za 3000 din, dok za luksuznije varijante budite spremni da izdvojite preko 10. 000 din. Deluxe sobe i apartmani sa pristupom spa centru koštat će vas, čak, više od 15.000 din i to tokom sezone. Naravno, zauzvrat dobit ćete samo najbolju uslugu i raskošni luksuz.

Cijene hrane na planinama - Žestok udarac po džepu

Cijene se povećavaju iz godine u godinu, nekada i toliko neznatano da velika većina turista to i ne primjeti u pravi mah, ali naša potrošačka korpa to, itekako, osjeti. Hrana je među najboljim pokazateljima vrtoglave inflacije kao posljedice korona virus. Cijene obroka na opisanim planinama to jasno pokazuju. Doručak na Koponiku i Zlatiboru koštat će vas koliko i ručak u prestoničkom restoranu, u samom centru Beograda. U pojedinim lokalima naše najprostije i najpristupačnije jelo, kačamak, koštat će vas čak 650 dinara, dok će tradicionalna užička lepinja da vas košta nevjerovatnih 600 dinara. Bečke i karađorđeve šnicle nećete pronaći ispod 850 dinara, a ukoliko na to dodate piće i salatu, vaš račun će odmah prevazići 1000 din, i to za samo jednu osobu. Da li ste zaista spremni da izdvojite toliko? Možda je još važnije pitanje, da li je u redu izdvojiti toliku svotu novca za samo jedan ručak?

Možda bi cijene o kojima smo pisali bile sasvim u redu i na mjestu da je naš prosječni životni standard iole stabilan. No, raskorak između cijena i primanja je više nego drastičan. Planine su to na najbolji način pokazale. Nakon iznete situacije nameće se pitanje kako priuštiti vikend na planini u Srbiji ukoliko nemate tetku iz Njemačke ili, možda, Kanade?

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.