x

Utječu li slatkiši na hiperaktivnost djece

Pokazalo se kako konzumacija šećera uopće ne utiče na raspoloženje djeteta, niti na njegove kognitivne procese.

Gotovo svaki roditelj će vam reći kako pazi da u određeno vrijeme ne daje svojem djetetu da jede slatkiše jer postaje hiperaktivno. Već kroz mnoge generacije se vuče ta tvrdnja kako od slatkog djeca jednostavno "podivljaju", međutim povezanost između šećera i hiperaktivnosti nikad nije dokazana. Dapače, istraživanja koja postoje to u potpunosti negiraju.

Pokazalo se kako konzumacija šećera uopće ne utiče na raspoloženje djeteta, niti na njegove kognitivne procese. Roditelji su na temelju pogrešnih opažanja došli do pogrešnih zaključaka. Koliko će vaša djeca biti hiperaktivna ovisi o okolnostima. Npr. djeca obično pojedu puno slatkiša na rođendanima, porodičnim slavljima, izletima i sl., i tada su prilčno razigrana, ali to je zbog atmosfere koja vlada u takvim okolnostima, a ne zbog šećera u namirnicama koje jedu.

Prilikom istraživanja, roditelji čija su djeca pila "lažne" sokove, dakle sokove koji uopće nisu sadržavali šećer, rekli su kako primjećuju da je njihovo dijete hiperaktivnije nakon konzumacije, što pokazuje koliko je mit o šećeru i hiperaktivnosti snažno uticao na njihovu pogrešnu procjenu. Napravljeno je slično istraživanje i sa djecom koja imaju ADHD poremećaj, te također nije utvrđena razlika između onih koji su konzumirali slatkiše i onih koji nisu.

Ako smatrate da je vaše djete ekstremno hiperaktivno, nemojte tražiti krivca u šećeru, već potražite savjet stručnjaka. S druge strane, pretjerana količina slatkiša u prehrani vašeg djeteta može dovesti do pretilosti, te nezdrave neuravnotežene prehrane.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.