x

Utješno dojenje: Možete li tako razmaziti svoju bebu?

Ponekad bebe nisu gladne, nego samo trebaju majčinu blizinu i žele osjetiti njezin miris i čuti otkucaje srca.

Dok se dojenje najčešće smatra izvorom hrane, ono je bebama i utjeha. Kada su nervozne, traže dojku kako bi se smirile. Na majčinim prsima osjećaju se zaštićeno i sigurno. No mame se često pitaju zašto beba traži na prsa ako nije gladna.

U prirodi je malih beba da više vole da ih se drži na rukama nego da leže u svome krevetiću, da više vole biti priljubljene uz živo biće jer osjećaju toplinu pa je posve logično da se umiruju na prsima iako ne 'povlače' mlijeko. Nakon sigurnoga i toplog prostora u maternici, novorođeno dijete ima potrebu osjetiti blizinu, otkucaje srca, toplinu, treba osjećaj zaštićenosti. I jedino poznato mjesto u fazi privikavanja na prostrani svijet, prepun nepoznatih podražaja, majčine su grudi.

Mnogi smatraju da je utješno dojenje zapravo mama u ulozi dude i da takav način komunikacije s bebom ne donosi neke posebne dobrobiti djetetu, a samo iscrpljuje mamu. Međutim, ako svojoj bebi dopuštate da doji na zahtjev, ne samo što ćete zadovoljavati prehrambene potrebe svoje bebe nego ćete zadovoljiti i njegovu emotivnu potrebu, a i ulagati u povezanost s njom.


Kakve dobrobiti imaju bebe od utješnog dojenja?

• ostvaruju čvršću vezu s mamama

• kada se tješe na prsima, usporavaju im se otkucaji srca, a one se smiruju i lakše tonu u san

• često dojenje, koje uključuje i vrijeme tješenja, utječe na bolji razvoj zuba i razmak među zubima

• kada počnu govoriti, jasnije izgovaraju glasove

• mogu se smiriti kada ništa drugo ne pomaže

Iako je u konačnici na majci da oluči što je najbolje za njezino tijelo i njezinu bebu, ono što je sigurno – novorođenče ne možete razmaziti ako mu dopustite da utjehu pronađe na vašim grudima. Zapravo, ovakav pristup dojenju pomaže da se beba osjeća sigurnom i da jednoga dana izraste u osobu s jačim samopouzdanjem.


Što ako je beba na prsima ali to na nju ne djeluje smirujuće?

Ako vaša beba često traži na prsa, ali ju to ne umiruje, možda njezina potreba za hranom nije zadovoljena. Provjerite zahvaća li novorođenče pravilno dojku i, ako imate osjećaj da se nije najelo, obratite pozornost na boju stolice ili gubitak bebine kilaže. Postoji li naznaka da dijete ne uzima dovoljno mlijeka posavjetujte se s pedijatrom sa savjetnikom za dojenje ili nekom iskusnijom mamom kako biste otkrili u čemu je problem.


(roditelji.story.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.