x

SAD stavile Kabaevu na crnu listu

Uvedene sankcije Putinovoj ljubavnici i bivšoj olimpijskoj prvakinji

Alina Kabaeva je nekadašnja olimpijska prvakinja u gimnastici, te je navodna ljubavnica ruskog predsjednika Vladimira Putina, a isto tako i majka neke od njegove djece.

Godine 2008. novine ruske novine Moskovsky Korrespondent objavile su da Putin planira da se razvede od svoje supruge Ljudmile i da se oženi Kabaevom. Oboje su odbacili priču. Ubrzo nakon toga, vlasti su ugasile spomenute novine, a Putin i Ljudmila su objavili da su se rastali pet godina kasnije.

U vrijeme kada je ruski predsjednik negirao da je povezan s Kabaevom, ona je prelazila iz uspješne sportske karijere u politiku.

Švicarske novine objavile su da je Kabaeva 2015. godine dobila dječaka u ekskluzivnoj klinici u blizini jezera Lugano, i još jednog dječaka na istom mjestu 2019. Ali Sunday Times i Wall Street Journal navode da je 2019. godine u Moskvi dobila blizance.

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, ona se poput mnogih s ruskom putovnicom našla na udaru sankcija SAD-a i zapadnoevropskih zemalja, ali s obzirom koliko je utjecajna, u aprilu je Vijeće za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, strahujući od daljnje eskalacije napetosti, odlučilo ukloniti njeno ime sa popisa sankcionisanih osoba.


Nekoliko sedmica kasnije, Bloomberg je objavio popis dokumenata EU koji sadrže prijedloge za šesti paket sankcija, koje su trebale pogoditi Kabaevu. I pogodile su. A sada su to odlučile učiniti i Sjedinjene Države, koje su Kabaevoj također uvele sankcije.

Kao rezultat toga, sva imovina koju Kabaeva drži u Sjedinjenim Državama bit će blokirana.

Kabaevu, koja je 2014. bila jedna od onih koji su zapalili olimpijsku baklju na Olimpijadi u Sočiju, danas se sve manje promatra kroz prizmu njenih postignuća. Nakon završetka sportske karijere uključila se u politiku i sada otvoreno podržava agresiju Rusije na Ukrajinu.


"Ukrajinci su jadna nacija koja ne pamti svoju povijest. Ali mi se svoje sjećamo. Sjećamo se i ponosimo se uspjesima mnogih Rusa", rekla je Kabaeva krajem aprila.

Bidenova administracija je saopštila u utorak da su također uvedene sankcije za nekoliko drugih ruskih oligarha i milijardera, uključujući i Andreja Gurijeva, bivšeg senatora i osnivača ruske hemijske kompanije PhosAgro, koji posjeduje imanje Witanhurst. To je druga najveća rezidencija u Londonu nakon Buckinghamske palače.

Bijela kuća je u ponedjeljak objavila planove za slanje dodatnih 550 miliona dolara sigurnosne pomoći Ukrajini, uključujući streljivo za topnički raketni sustav visoke mobilnosti, koji pomaže ukrajinskim snagama da napadaju ciljeve s većih udaljenosti i da se na taj način odbrane od ruskih napada koji traju još od 24. februara.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.