x

srebrenica

Uživo iz Potočara: Stigli učesnici Marša mira!

U Potočare je stigla tužna kolona, učesnici Marša mira koji je ove godine nazvan "Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija", a marširalo je čak tri hiljade učesnika.


Marš je trajao tri dana i učesnici su prešli blizu stotinu kilometara od Nezuka do Potočara, a ovo je 17. po redu Marš mira.

Marš mira je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija" u Srebrenici iz jula 1995. godine.


Na čelu kolone, kao i prethodnih godina, nalazili su se oni koji su '95-te preživjeli srebrenički genocid. Uspjeli su preko šume stići do slobodne teritorije - Tuzle.

Učesnici ovogodišnjeg Marša mira kasnije će prisustvovati iznošenju tabuta iz hale bivše Fabrike akumulatora koji su jučer stigli iz Sarajeva.

Predsjednik Pododbora za "Marš mira 2021" Zulfo Salihović izjavio je da je sve proteklo u najboljem redu.


"Zahvaljujem se svim učesnicima Marša mira na požrtvovanosti koju su iskazali tokom ova tri dana iako vremenske prilike nisu bile ugodne i pogodne za putovanje s obzirom da su Marš mira pratile jako visoke temperature. Svi učesnici koji su krenuli na Marš mira, prošli su trasu, iako je bilo medicinskih intervencija", kazao je Salihović.


Kako su organizatori naglasili Marš mira ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida koje se uporno i sistematično nameće i zagovara od strane predstavnika srpskog naroda, institucija RS, Srbije i njihovih istomišljenika.


U pitanju je jedna od najmasovnijih, najbrojnijih i najzahtjevnijih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida. Marš je ove godine imao međunarodni karakter.

Učesnici marša sutra će prisustvovati kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

.

.

.

.

.

Foto/Video: Ekskluziva.ba
Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.