x

Uznemirujuća prognoza: Molekularni biolog Štagljar otkriva kada će se život vratiti u normalu, nema povratka na staro!

Molekularni biolog na Univerzitetu u Torontu Igor Štagljar je govoreći o pandemiiji koronavirusa za Pink, ocijenio da nema povratka na staro sve dok ne bude pronađena vakcina ili lijek za pošast koja je u svijetu odnijela više desetina hiljada života. Štagljar je odgovrajući na pitanja Pinka rekao da su naučnici ovaj virus potcijenili na početku i da sve ono što su mislili da će se dogoditi, da se nije dogodilo.

- Do kraja ove godine zbog pandemije u Kanadi moglo biti nešto više od 5.000 umrlih, a čak se prognozira da bi do kraja godine moglo biti 10.000, što je 0,01, odnosno 0,02 odsto populacije. Situacija u Americi polako izmiče kontroli, kako smo vidjeli iz medija do prije sedam dana je američki predsjednik odbijao da se radi o bilo kakvom ozbiljnom virusu, ali stvari su se sada promijenile. Njujork je postao žarište, bolnice ne mogu da primaju pacijente jer nemaju dovoljno respiratora - rekao je on. 


Kaže da mjere socijalne distance su jedine koje se mogu primjenjivati i da pomognu u ovoj situaciji. Kaže da polovnina naučnog svijeta radi na tome da pronađe vakcinu.

- Sve labaratorije su se ujedinile, pokušavaju sa njihovim metodama da nađu vakcinu, odnosno neki lijek koji bi se mogao prenameniti. To je jedno što možemo da napravimo u ovom trenutku. To se najraniije može dogoditi za godinu dana. Sa vakcinama je stvar takva da se ona mora prvo testirati na zdravim ljudima, da vidimo kolika je toksičnost, koliko se maksimalno može dati, nakon šest do devet mjeseci se može davati inficiranim pacijentima. Mislim da vakcinu možemo imati za najranije godinu dana - kaže.


Prognozirao je da situacija u naredna tri mjeseca može da se stabilizuje, i da se život vrati u normalne tokove.

- Najbolji slučaj bi bio da imamo vakcinu ili pronađemo neki lijek. Stvari bi se onda mnogo brže vratile u normalu. U ovom slučaju mi moramo živjeti ovako kako živim, izolovati se i skrivati od virusa. Nadam se da će za nekih tri mjeseca moći situacija da se djelimično stabilizuje. Dok ne budemo imali lijek ili vakcinu nema povratka na staro.


(Pink.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.