x

Uzroci povraćanja kod djece i što je normalno a što ne

Napadaj povraćanja kod djece općenito će se poboljšati unutar dan ili dva, bez ikakvog posebnog liječenja. Sve dok se vaše dijete čini zdravo i kao i obično, obično nema potrebe za brigu.

Uzroci povraćanja

Kod male djece i male djece, iznenadni napadaj povraćanja najčešće je uzrokovan gastroenteritisom. Znak da je vjerojatno gastroenteritis u pitanju je dodati simptom odnosno proljev. Uzrokuje ga virus, poput rotavirusa ili norovirusa. Također ga mogu uzrokovati bakterije iz nedovoljno kuhane hrane ili one kojoj je istekao rok trajanja. Rjeđe, gastroenteritis mogu uzrokovati paraziti, na primjer od pijenja kontaminirane vode tijekom putovanja.

Ostali uzroci povraćanja kod djece uključuju:

Alergija na hranu. Uobičajeni alergeni uključuju mlijeko, jaja, ribu, plodove mora, kikiriki, sezam, orašaste plodove, soju i pšenicu. U tom slučaju simptomi će se pojaviti ubrzo nakon što pojede hranu koja je bila okidač.

Razne infekcije poput infekcije mokraćnog sustava ili infekcije uha. Može biti i ozbiljnije, poput upale pluća ili meningitisa. 

Gutanje štetne tvari. Ako mislite da je vaše dijete možda progutalo nešto što nije smjelo, odmah ga odvedite na hitnu pomoć. Ako je moguće, ponesite sa sobom uzorak svega što je jeo, zajedno s pakiranjem ili popisom sastojaka. Liječnicima će biti lakše liječiti ga ako znaju što je točno progutao.

Upala slijepog crijeva. Ovo se stanje može brzo pogoršati, pa ako vaše dijete ima bolove u trbuhu koji postaje sve bolniji, odmah potražite savjet liječnika. Međutim, ovo stanje je dosta rjeđe kod male djece.

Čak i dugotrajni napadi plača ili kašlja mogu potaknuti ovaj refleks.


Što nije normalno

Mlađe bebe često imaju refluks nakon hranjenja. Međutim ako je vaše dijete starije od godinu dana i još uvijek redovito ima refluks nakon što se doji, razgovarajte s liječnikom opće prakse.

Obratite se svom liječniku opće prakse ako vaše dijete:

također ima temperaturu

toliko povraća da ne može zadržati tekućinu

pokazuje znakove dehidracije, (suha usta, nema suza kad plače i plače rjeđe)

povraća žuč (zelena bljuvotina)

povraća više od dva dana


Nazovite hitnu pomoć ili odvedite svoje dijete na hitnu pomoć ako uz povraćanje ima:

jake bolove u trbuhu

povraća krv

glavobolju, ukočen vrat i osip

postaje pospan, mlitav i slabije reagira


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.