x

Vaše dijete želi jesti samo tjesteninu? Kako tome doskočiti?

Tjestenina bolognese, tjestenina sa sirom, obična tjestenina… zvuči li Vam poznato ako dijete želi jesti samo tjesteninu? 

Ako ste roditelj malog djeteta ili djeteta izbirljivog u jelu, onda znate da kad jednom pronađu nešto što im se sviđa, toga se i drže. I ako ih pokušate natjerati da probaju prokulicu. Ili zalogaj brokule ili zapravo bilo što drugo osim njihove voljene tjestenine, mogli bi se boriti za svaki zalogaj. Međutim koliko je tjestenina zdrava za djecu? Jeste li se ikada brinuli da možda ne dobivaju hranjive tvari koje su im potrebne?

Naravno da mala djeca ne bi trebala jesti samo tjesteninu. Potrebno je unositi raznovrsnu hranu kako bismo unijeli što više hranjivih tvari. Ali sjajna stvar kod tjestenine je to što može biti sredstvo za drugu zdravu hranu, poput povrća, nemasnih proteina i zdravih masnoća, poput maslinovog ulja. Možda ćete imati više sreće da navedete svoje dijete da konzumira povrće u obliku umaka od rajčice umjesto tjestenine od cjelovitih žitarica. Ili povrće koje možda ne voli toliko, poput brokule, kada ga umiješate u omiljeno jelo od tjestenine. 


Trikovi kako nadoknaditi nedostatak ako vaše dijete želi jesti samo tjesteninu

Prijeđite na cjelovito zrno. Počevši od prve žlicetjestenine, pobrinite se da kupujete najkvalitetnije ugljikohidrate. Verzije od cjelovitih žitarica imaju najviše vlakana, proteina, vitamina i minerala. Kada kupujete tjesteninu od cjelovitog zrna, potražite riječi “cjelovito zrno” na etiketi. Višezrnate i 100-postotne pšenice obično nisu namirnice od cjelovitih žitarica. Ako vaše dijete ne podnosi gluten, možete pronaći dostupne verzije tjestenine od slanutka, leće ili smeđe riže.

U umak ubacite svježe povrće! Možda im se sviđa maslac i sol ali dajte sve od sebe da prošvercate malo povrća. Umaci su sjajan način da uključite više hranjivog povrća u obrok vašeg djeteta. Ili sami napravite umak s rajčicama i bilo kojim drugim povrćem koje volite. Dodavanje malo masnoće od maslinovog ulja ili sira pomoći će vašem djetetu da apsorbira više hranjivih tvari iz povrća. Također možete pokušati zamijeniti neke od rezanaca alternativom od povrća, kao što su rezanci od tikvica.

Dodajte proteine. Dodavanje nemasnih proteina iz piletine, ribe, nemasne mljevene govedine, pa čak i graha ili slanutka osigurat će da se vaše dijete osjeća sitim. I da ima ravnomjerno oslobađanje energije umjesto naglog skoka i pada šećera u krvi. Bijeli grah uvijek možete ispasirati u umak od rajčice ili pesto, a da se gotovo ne primjeti.


(Zadovoljna.dnevnik.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.