x

Već maštate o ljetu? Na ovih pet destinacija zima ne postoji!

Iako ove godine onu pravu, hladnu zimu s temperaturama debelo ispod nule nismo ni imali, a snijeg je nešto što gledamo samo na fotografijama, činjenica jeste da zima kalendarski traje još punih mjesec dana.

Vrijeme je kroz cijeli februar više proljetno nego zimsko pa smo već počeli planirati proljetna putovanja. No, ako ste među onima koji ne mogu dočekati ljeto, temperature od 30 stepeni, izležavanje na plaži i kupanje u moru, na svijetu postoji mnogo destinacija gdje ljeto traje cijelu godinu, a zima praktično ni ne postoji.

U nastavku vam zato predlažemo pet destinacija na koje možete otputovati u potrazi za vječnim ljetom.

#1 Sejšeli

Arhipelag od 115 rajskih ostrva koji se smjestio u Indijskom okeanu između Šri Lanke i Tanzanije privlači turiste iz svih krajeva svijeta.

Sejšeli su poznati po dugačkim plažama s bijelim pijeskom, koralnim grebenima, gustim šumama kojima su prekriveni i prizorima koji izgledaju kao da su nastali u Photoshopu. Prosječna zimska temperatura na Sejšelima je između 24 i 30 stepeni pa ćete zaista uživati u svim blagodatima ljeta.

Sejšeli su ostrva koji su mješavina luksuza i kulturnih iskustava pa će ovdje svako pronaći nešto za sebe. Island hopping jako je popularan na Sejšelima, pogotovo jer su tri veća ostrva, Mahe, Praslin i La Digue blizu pa ne propustite priliku upoznati više ostrva dok ste ovdje.

Osim vodenih sportova, na ostrvu možete isprobati zipline te penjanje po stijeni, a kad se umorite od ovakvih aktivnosti, nađite svoj kutak na plaži i uživajte u zalasku sunca dok je jedini zvuk koji čujete šum mora.

#2 Maldivi

Maldivi su još jedna destinacija iz snova na kojima vječno traje ljeto i jedna od najpoznatijih dalekih destinacija za uživanje na odmoru. Predivne plaže i tirkizno more nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Sastoje se od 26 duplih atola s 1.190 ostrva od kojih većina nije naseljena.

Ako planirate putovanje na Maldive, ono što trebate ponijeti sa sobom su kupaći kostim, japanke i ručnik jer ćete većinu vremena provesti na rajskim plažama. Podvodni svijet koralnih grebena vrlo je bogat i zanimljiv pa svakako preporučujemo ronjenje.

#3 Mauricijus

Mauricijus je maleno ostrvo smješten u Indijskom okeanu, a nalazi se istočno od Madagaskara. Idilična je destinacija za zimsko ljetovanje, a putovanje je najbolje planirati od oktobra do februara kako biste mogli najviše uživati u njegovim tropskim plažama, lagunama, vodopadima, koralnim grebenima i šumama.

Na ostrvu postoji toliko predivnih lokacija i toliko različitih stvari za vidjeti, posjetiti i doživjeti. Osim rajskih plaža, Mauricijus u unutrašnosti skriva brojne zanimljivosti pa bi najbolja tura bila ona kojom biste obišli cijelo ostrvo i svaki njegov kutak.

#4 Kuba

Kuba je posljednjih nekoliko godina sve popularnija destinacija za odmor. Prosječna godišnja temperatura na ovom najvećem ostrvu Kariba je 26 Celzijusovih stepeni, a najbolje vrijeme za posjetiti ga je od decembra do maja.

Ako vas kupanje primarno ne zanima, januar i feburar su idealni za otputovati jer nije toliko sparno pa će vam razgledavanje biti sasvim ugodno.

Havana će vas osvojiti svojim kolonijalnim zgradama i rasplesanim ulicama, a ako ste ipak željni pješčanih plaža, svakako posjetite tropski raj Varadero. Proteže se duboko u more uz kilometre i kilometre bijelog karipskog pijeska, palme, mnoštvo hotela i koktele.

#5 Kanarska ostrva

Ovaj arhipelag ostrva uz atlantsku obalu Afrike već decenijama privlači putnike zahvaljujući predivnim plažama.

Kanarska ostrva su zbog svoje blage klime popularno odredište tokom cijele godine. Sastoje se od sedam ostrva vulkanskog porijekla od kojih svaki ima ono nešto. Pješčane plaže, tirkizno more i nebrojeno puno lijepih staza za šetnju dovoljan su razlog zašto privlače milione turista.

Tenerife je najveće i najnaseljenije ostrvo, dok na Lanzaroteu zbog strogih pravila gradnje živi najmanje ljudi, ali je baš zbog toga najsačuvaniji. Upravo ovdje ćete naći neke od najljepših plaža sa zlatnim pijeskom.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.