x

GIRO DI SARAJEVO

Vedad Karić najbrži biciklista u BiH na Državnom prvenstvu koje je održano u Sarajevu

"A" transverzala u naselju Dobrinja u Sarajevu je bila poprište sportske bitke, i to za prvaka države. Naime u okviru redovnog kalendara takmičenja Biciklističkog saveza BiH, a u organizaciji Giro di Sarajevo, organizovano je Državno prvenstvo u cestovnom biciklizmu – vožnja na hronometar.

Nakon nekoliko decenija tako je glavni grad naše države postao mjesto u kojem su se okupili najbolji biciklisti Bosne i Hercegovine.


"Izuzetno sam ponosan, i ja lično, a i svi mi iz Gira, što smo naše aktivnosti digli na ovako profesionalan nivo. Cijela saobraćajnica je blokirana samo za bicikliste koji su imali savršene uslove za takmičenje, što nekad nije slučaj ni na profesionalnim trkama u svijetu. Sve je proteklo u savršenom redu za što najviše imamo zahvaliti našim vrijednim redarima ali i pripadnicima Četvrte policijske uprave i policijske stanice Dobrinja, koji su cijelo vrijeme bili uz nas i pružali nam podršku u organizaciji", rekao je Nisad Selimović, predsjednik Giro di Sarajevo i direktor održane trke.

Prvenstvo je otvorio Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, specijalni pokrovitelj događaja, a šlag je naravno došao na kraju proglašenjem najboljih u svim kategorijama i dodjelom medalja. U najjačoj kategoriji, Elite, pobjedu je odnio Vedad Karić iz tuzlanskog Jedinstva, te je tako odbranio titulu prvaka države. Srebrnu medalju je osvojio Emir Hulusić iz Team Giro, dok je bronza dodijeljana Vladimiru Trbiću iz Summita Banja Luka. Medalje im je uručio potpredsjednik FBiH Milan Dunović, koji se također prije političke karijere bavio profesionalnim biciklizmom.


"Karić je još jednom pokazao svoju neprikosnovenost što se tiče Elite kategorije, i iako mu je glavni konkurent bio naš Emir Hulusić, mi mu od srca čestitamo na sportskom uspjehu. Ali, ono što su svi takmičari pokazali je izuzetna posvećenost ovom plemenitom sportu, a mi smo sretni što smo kroz njihov i naš entuzijazam još jednom promovisali biciklizam na najbolji način", dodao je Selimović.

U kategoriji Juniora najbolji je bio Husein Selimović (Zmaj od Bosne), dok je drugo mjesto osvojio Savo Milovanović (Zmaj od Bosne). Kod mlađih kategorija, odnosno Predkadeta, Zlato je osvojio Kenan Mehmedović (Zmaj od Bosne), srebro Ahmed Karić (Zmaj od Bosne) a bronzu Emin Grebić (BK Tuzla). Među kadetima kao najbolji se pokazao Osman Ćorić (Zmaj od Bosne), drugi je bio Enes Subašić (Zmaj od Bosne), a treći Emir Rahimić (BK Mostar).


Mastersi su i ove godine nastupali u okviru tri kategorije. U okviru najstarije, C (50+ godina) pobjedu je odnio Ernest Čeke (Jedinstvo), drugi je bio Jasmin Mujkić (Gračanica), dok je treće mjesto osvojio Sead Smajić (BK Trek). U kategoriji Masters B (40+ godina) zlatnu medalju je osvojio Toni Odak (Široki), srebro Dragoslav Radovanović (Zmaj od Bosne), a bronzu Jasmin Grebić (BK Tuzla). I na kraju, u Masters A kategoriji (30+ godina), najbolji je bio Toni Zorić (BK Mostar), odmah iza njega Miroslav Lakić (Zmaj od Bosne), dok je treće mjesto osvojio jedan od domaćina, Tarik Imamagić (Team Giro).

Giro ekipa čestita svim osvajačima medalja i ovim putem zahvaljuje i svim vozačima motornih vozila na strpljenju i korištenju alternativnih saobraćajnica.

Državno prvenstvo su podržali i Općina Novi Grad, Ministarstvo saobraćaja KS, MUP KS, ćevabdžinica Mrkva, mesna industrija Madi, MBA pekara, agencija Pro Optimus, Ciklo Centar, Coca-Cola, te medijski pokrovitelj Klix.ba.



(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.