x

Velika Britanija ukida dizel

Velike promjene spremaju se na "Ostrvu". Još od famoznog "dieselgate" skandala dizel automobili nisu na dobrom glasu i polako postaju stvar prošlosti dok se automobilsko tržište okreće elektrifikovanim automobilima.

Kako pišu Vrele Gume, upravo je takva situacija u Velikoj Britaniji, koja je jedna od nekoliko zemalja koje su odlučile da isključe dizelaše iz saobraćaja.

Britanski premijer, Boris Džonson, već je objelodanio plan o zabrani prodaje novih benzinskih i dizel automobila u zemlji od 2030., o čemu smo i ranije pisali. Riječ je o u isto vrijeme ambicioznom i odvažnom projektu za koji javnost smatra da je odlučujući u borbi protiv zagađenja i globalnog otopljavanja.


Takođe, radi se o potezu koji ima snažan uticaj na proizvođače automobila, posebno one koji htjeli-ne htjeli, moraju da pojačaju svoje napore vezane za lansiranje električnih modela.

Mnogi su upravo to i uradili. Po izvještaju britanskog Daily Maila, prodaja električnih automobila se gotovo udvostručila prošle godine, dok je plasman dizela opao za više od pola. Naravno, dizelaši još uvijek imaju prednost u poređenju s baterijski pogonjenim vozilima, ali ono što je indikativno je da su ih "plug-in" hibridi nadmašili.


Inicijalni koraci su obećavajući, ali put je još uvijek dugačak. Nakon svega, na električne automobile se odnosi još uvijek samo 0,3 odsto prodaje svih putničkih vozila u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U međuvremenu, kompanije, bar neke od njih, nisu previše sretne zbog roka datog do 2030. Čelnici BMW-a i Honde smatraju da u svemu nedostaje konkretno planiranje, i mogli bi da budu u pravu.

Naime, Velikoj Britaniji i dalje nedostaje dosta toga po pitanju proširivanja infrasrukture za nova baterijski pogonjena vozila, u smislu da nevezano za autonomiju, nikada ne budu predaleko od stanice za punjenje. Ipak, Britanci su bez obzira na veliki posao koji ih čeka, odlučni da izbace dizel i benzinske automobile sa svojih puteva.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.