x

Velika Britanija ukida subvencije za električne automobile

Vlada Velike Britanije ukida subvencije za električne automobile. Zbog toga su političari oslobodili sredstva za proširenje mreže za punjenje i potporu drugim električnim vozilima, a ne samo privatnim automobilima.

Vrijedi spomenuti da je potpora bila prilično skromna za lokalne uslove od 1500 £, odnosno cca. 3,500 maraka. Otočni odjel za saobraćaj smatra da uštede u radu električnih automobila ionako premašuju vrijednost subvencije.

Ministarstvo saobraćaja Velike Britanije objavilo je da je tokom vijećanja u utorak (14. juna 2022.) vlada kontroverznom odlukom zatvorila program subvencioniranja automobila vrijedan 300 miliona funti.


Vlada je komentarisala svoju odluku, rekavši da su subvencije za automobile s priključkom uvijek privremene. Štaviše, ranija smanjenja iznosa subvencija i broja modela obuhvaćenih bespovratnim sredstvima malo su uticala na stalno rastuću prodaju ove vrste automobila. Političari su također podsjetili da je zahvaljujući subvencijama bilo moguće stvoriti zrelo tržište za vozila s niskim emisijama i povećati prodaju potpuno električnih automobila s manje od hiljadu jedinica u 2011. na gotovo 100.000. primjeraka u prvih pet mjeseci 2022

Vlada će se trenutno usredotočiti na financiranje javne infrastrukture za punjenje i podržat će kupovinu komercijalnih električnih vozila, uključujući i motocikle. Prema vladajućima, ove grane elektrifikacije zahtijevaju ad hoc potporu. U tu svrhu, proračun od 300 miliona funti bit će prebačen na sufinanciranje električnih taksija, motocikala, kombija, kamiona i vozila dostupnih za invalidska kolica.


Britanska vlada želi da prijelaz na prijevoz s nultim emisijama bude jednostavan i praktičan za sve vozače

U tu svrhu već je dodijelio 1,6 milijardi funti za izgradnju javne mreže punjača širom zemlje. Električna i hibridna vozila sada čine više od polovice svih novih automobila u Velikoj Britaniji, a prodaja potpuno električnih automobila prošle je godine porasla za 70%, što znači da je svaki šesti novi automobil električni.

Zahtjevi za dodjelu bespovratnih sredstava za automobile kupljene prije donošenja odluke o likvidaciji bit će uvaženi. Vozači električnih automobila i dalje će imati koristi od nulte pristojbe na cestama i povoljnih stopa poreza na službena vozila što bi moglo rezultovati uštedom do 2000 funti godišnje.


(Automobili.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.