x

Veliki broj automobila na čekanju

​Nedostatak vozača za prevoz kontejnera i automobila, u kombinaciji s velikim obimom trgovine, doveli su do zastoja u jednom od najvećih automobilskih čvorišta na svijetu, njemačkoj luci Bremerhaven.

Zastoj je izazvao da vozila koja su spremna za ulazak ili izlazak iz Evrope sada čekaju u luci, a na listi pogođenih su proizvođači (i kupci) automobila kao što su BMW, Stellantis, Renault, Tesla i Volvo.

U prosjeku godišnje luka Bremerhaven premjesti 1,7 miliona vozila, ali nedostatak vozača za teški teret, kao i vozača za istovar i utovar dolaznih i odlaznih vozila, doveo je do ozbiljnih kašnjenja, navodi Revija HAK.


Osim toga, trenutno jednostavno nema dovoljno brodova za prevoz vozila. Globalna flota je u padu za oko 13 brodova u poređenju s 2019., što je rezultat prekomjernog rashoda u prvoj godini pandemije.


Nažalost za proizvođače automobila i kupce koji čekaju nova vozila, ne očekuje se da će se ta situacija riješiti prije 2024., kada će početi da se isporučuju novoizgrađena plovila.

Nažalost za potrošače, nestašica bi mogla da utiče i na cijene vozila. S rastućom potražnjom za električnim vozilima iz Kine u Evropi, pritisak na luke mogao bi samo da poraste, prenosi b92. 


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.