x

Veliko istraživanje pouzdanosti vozila: Japanski luksuz i korejska marka na vrhu liste!

Premium marka Lexus je preuzela vodstvo od Kije u J. D. Powerovoj studiji o pouzdanosti vozila (VDS – Vehicle Dependability Study) za 2023., premda je većina drugih luksuznih marki završila pri dnu ljestvice, s izuzetkom Genesisa, koji je osigurao drugo mjesto.

Studija se fokusira na devet kategorija uključujući – klimu, pomoć u vožnji, vozačko iskustvo, vanjske dijelove, opremu/kontrole/zaslon, infotainment, interijer, pogonski sklop i sjedala. Ukupno, unutar tih kategorija pokrivaju se 184 specifična problematična područja. Studija o pouzdanosti vozila za 2023. daje modelima automobila iz 2020. ocjenu PP100 ili problemi na 100 vozila. Niži rezultat znači manje problema i bolju pouzdanost. Imajući to na umu, zanimljivo je primijetiti da je u cjelini automobilska industrija zabilježila napredak sa 192 PP100 prošle godine na 186 PP100 ove godine, što ukazuje da vozila na cijelom tržištu postaju sve pouzdanija unatoč nekim bolnim točkama oko tehnologije.

Zanimljivo, automobili za masovno tržište predvodili su većinu s prosjekom od 182 PP100, što je 23 manje od prosjeka za premium marke (205 PP100). Luksuzne marke poput Porschea i Mercedes-Benza pale su daleko ispod prosjeka s najmanje 208 PP100, prenosi revijaHAK

– Jaz između ta dva segmenta najveći je od studije pokrenute prije 34 godine i odražava trend koji je započeo 2016. – objavio je J.D. Power. Premium marke obično imaju više tehnologije, što povećava složenost i vjerojatnost dodatnih problema.

Zbog toga je još impresivnije što je Lexus pobijedio ostale uključene marke. Ukupno su njegovi modeli pokazali 133 PP100. Korejski proizvođač automobila Genesis došao je na drugo mjesto sa 144 PP100, a Kia je zaokružila prva tri mjesta sa 152 PP100. Na drugom kraju spektra, Ford, Audi, Lincoln i Land Rover zauzeli su četiri posljednja mjesta.

Najveći problem koji je većina ljudi prijavila bio je povezan s njihovim infotainment sustavom s prosjekom od oko 49,9 PP100 i činjenicom da se šest od deset najvećih problematičnih područja odnosi se na infotainment. Što se tiče specifičnih modela poznatih po njihovoj pouzdanosti, Lexus sa svojim RX-om i Toyota sa svojim CH-R-om izjednačeni su kao najpouzdanija vozila u studiji. Svaki je osvojio 111 PP100. Ostali pobjednici segmenta uključuju BMW serije 4, Kia Forte, MINI Cooper, Kiju Optima, Toyotu Highlander i Chevrolet Tahoe.

Po prvi put je u studiju uključna Tesla i rezultati su loši s vozačima koji su prijavili 242 PP100. Američka marka električnih automobila nije bila uključena u ljestvicu niti kvalificirana za nagrade jer ne dopušta J.D. Poweru ne dopušta pristup informacijama o vlasnicima u državama u kojima tu dozvolu treba (zakonski) zatražiti.


Izvor: automobili.ba



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.